Shardlake 4: Revelation – C.J. Sansom

✰✰✰✰✰

Hei bloggen!

Endelig handlet en av bøkene om mitt fagfelt; psykologi! Jeg forventet egentlig ikke at noen av bøkene skulle det, men det er sykt kult at den gjør det. Da blir det enda morsommere for meg å lese!

Året er nå 1543. Henrik 8 er uten dronning, men har fridd til Catherine Parr. Den religiøse konflikten i England er større enn noen sinne og mange blir arrestert. Matthew Shardlake og Barak har holdt seg unna kongelige affærer siden deres tur til York, men så finner Matthew sin gode venn Roger Elliard myrdet i fontenen like ved kontoret hans. Dette fører til en lang rekke hendelser, for dette mordet er ikke det første, i hvertfall ikke i følge en viss bok i Bibelen. Matthew blir igjen involvert i affærer han ikke vil være en del av og dette er, hittil, det verste han har vært borti. Samtidig som Matthew blir tilkalt av Erkebiskop Cranmer i forbindelse med mordene, får han en annen sak i form av domstol forespørsel som han nå fungerer som advokat for. Det er en ung gutt som trenger Matthew’s hjelp. Han har blitt puttet i Bedlam, Londons mentalsykehus, fordi han fremtrer som gal. Han ber konstant, hele døgnet, og blir fortvilet når han ikke får bedt. Foreldrene vet ikke hva som har forårsaket det eller hva som har satt det i gang. 

I denne boken er det to historier som krysser over i hverandre. På den ene siden er det historien om blodige mord med en morder som virker helt fra vettet og på den andre siden er det noe som fremstår som en veldedighetssak. Det jeg syns er bra med denne histoiren er måten den fremmer religiøse fanatikere på. Det er ikke noe hyl og skrik slik som man hører mye av i media i dag. Boken viser på sitt vis hvordan fanatisme kan oppstå inni hodet på folk og hvordan enkelte hendelser kan tippe folk over kanten. I boken er det katolikkene vs. protestantene. Argumentene deres for hvorfor den andre siden er feil er ikke så ulike de vi finner i dagens diskusjoner om fanatisme og religion. Dette var en periode med mye politisk uro i England og på denne tiden var også religion knyttet sterkt opp til politikk. Hele denne situasjonen syns jeg boken portretterer veldig godt. Jeg syns også det er spennende å se hvordan folk så på psykiske lidelser på den tiden. Vi blir fortalt at Bedlam var et sted der folk, gjerne rike familier, forlot familiemedlemmer som ikke var helt gode i hodet. Noen av de som havnet i Bedlam hadde nok ikke en psykisk lidelse, men de passet ikke inn i familien og det var en god løsning for å kvitte seg med folk. Slik boken fremstiller det så høres det ut som det rene galehus. Synet på psykiske lidelser har endret seg opp igjennom historien og det samme har behandlingsmetodene. Det skal vi nok være ganske glad for, jeg syns i hvertfall ikke metodene som er portrettert i boken høres veldig trivelig ut.

Denne boken har også høye spenningskurver. Det er på grensa til at det blir litt for mye, men det går akkurat for min del. Denne gangen trodde jeg faktisk at jeg hadde klart å gjette hvem som sto bak mordene, men jeg tok feil denne gangen og. Dette er som tidligere nevnt hovedgrunnen til at jeg elsker disse bøkene, jeg klarer aldri å gjette hvem som er synderen. Mordene blir beskrevet veldig grafisk, samtidig så har jeg litt problemer med å se det for meg. Ikke fordi det virker urealistisk, jeg har bare veldig dårlig fantasi når det kommer til sånne grusomme ting. Slutten på boken har et spesielt preg, selv om det er en av Sansoms bedre avslutninger i denne serien syns jeg. Det er også flere personlige konflikter i denne boken enn det tidligere har vært, både for Matthew og for Barak, hvilket skaper litt mer spenning og man relaterer seg nok lettere til karakterene av den grunn.

Utgitt: 2004

Sjanger: Roman

Tema: Tudordynastiet, mord, religion

– The Book Reader

Bilderesultat for revelation c j sansom

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s