Det Store Århundret 6: Ekte Amerikanske jeans – Jan Guillou

✰✰✰✰

Hei bloggen!

Endelig fikk jeg fingrene mine i denne boken! Jeg har ventet på at den skulle komme ut siden jeg leste Blå stjerne ferdig i fjor høst. Denne boken kom ut i høst, men det har vært lange ventelister på biblioteket for å lese den.

Tredje generasjon Lauritzen er født i Sverige. Eric er født på slutten av 40-tallet og vokser opp i et Sverige som er preget etter krig. Sverige er også i ferd med å bli kraftig påvirket av Amerika. Europa står ikke lenger i fokus, Amerika er den nye stjernen på verdenskartet. I familien Lauritzen blir mye dyttet under teppet og Eric forstår ikke alt mens han vokser opp. Det er familiemedlemmer man ikke snakker hverken om eller med, Eric blir opplært i å svømme og seile, men får beskjed av svømmelærerne om å holde seg unna onkel Sverre og gjengen hans. Moren hans og søsknene snakker knapt sammen, men moren har et godt forhold til sine egne foreldre. Det å få juling etter middagsmat er også vanlig i Eric’s hjem selv om morfaren er imot det. Er Harry virkelig faren hans? Det føles ikke sånn. Etterhvert som Eric blir eldre så lever han opp til forventningene familien har til ham, med et par unntak. Flere ganger blir han overrasket over hvor lite det virker som han vet i løpet av oppveksten. 

Denne boken er skrevet litt annerledes enn de andre bøkene i serien. Den er skrevet fra barneperspektiv som etterhvert går over i ungdomsperspektiv og det er Eric selv som forteller historien. Det er hans tanker og farger på hverdagen vi blir vitne til. Det snakkes om forbud mot både Coca-Cola og Donald Duck, hvilket jeg finner ganske hysterisk. Familieforholdene i familien Lauritzen har blitt mer komplisert etter krigen og vi får aldri vite navnet på moren til Eric, men man skjønner til slutt at hun er barnebarnet til Oscar og Christa. Et par steder i boken skriver Eric fra sitt perspektiv i 1968. Det går klart fram at han er i Paris og er student, men vi vet ikke hvem han skriver til. Det er som han har en samtale med en person samtidig som han skriver sin historie fra barndommen. Hvem denne personen er får vi heller ikke vite, men jeg mistenker at det er Johanne, tanten hans. #spoileralert!

Jeg må holde tunga mi veldig rett i munn når jeg leser boken og jeg merker at jeg kan veldig lite om det svenske 50-tallet, forsåvidt også det norske. Boken er godt skrevet, men jeg foretrekker faktisk de andre bøkene fremfor denne. Samtidig så er det interessant å lese nye ting. Jeg henger meg nok litt for mye opp i hvem som er moren til Eric og hvem han skriver til i 1968. Det er også interessant å lese hvordan Eric oppdager sin sexualitet i løpet av ungdomsårene. Hadde det vært sånn nå for tiden så hadde det passet meg veldig dårlig. Ikke at mine foreldre er vanskelige, men det å sitte stivt opp og ned i en sofa og drikke te mens man blir kryssforhørt av foreldre er ikke min greie. Naturlig og avslappet er mye bedre! Her kan man også se hvordan ting klart har endret seg de siste 40-50 årene. Det nevnes flere viktige hendelser i løpet av boken, som rom-kappløpet, diverse sportsbegivenheter og den kalde krigen mellom USA og Russland. At alt kommer fra Eric’s perspektiv gjør det morsomt å lese.

Jeg anser ikke boken som bortkastet å lese, men jeg rangerer den lavere enn de andre bøkene i serien.

Utgitt: 2016

Sjanger: Roman

Tema: 1950-tallet, rockemusikk, familiehistorie

– The Book Reader

Bilderesultat for ekte amerikanske jeans

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s