I et speil, i en gåte – Jostein Gaarder

Hei bloggen!

Nå kommer det endelig en norsk forfatter her! Jeg er dessverre ikke så flink til å lese bøker av mine egne landsmenn, men sånt skjer jo dessverre. Dessuten har jeg en merkelig opplevelse av at jeg oftere blir «skuffet» over norske forfattere enn utenlandske. Hvorfor kan jeg ikke helt sette fingeren min på, men denne boken skuffet i alle fall ikke!

Det er jul og Cecilie ligger syk i sengen sin. Familien hennes er veldig bekymret for henne, men Cecilie er ikke alene. Hun får besøk av en engel ved navn Ariel når ingen av familiemedlemmene sitter ved sengen hennes. Ariel er like nysgjerrig på Cecilie som hun er på ham. Ariel kan ikke forstå hvordan det er å være menneske og av kjøtt og blod, mens Cecilie syns det er litt vanskelig å forstå alt som har med skaperverket å gjøre. Ariel forklarer Cecilie så godt han kan om hvordan verden henger sammen med skaperverket og dets hemmeligheter mens Cecilie prøver så godt hun kan å gi Ariel et innblikk i hvordan livet er som menneske. Sammen oppdager de sammenhenger og ulikheter mellom engler og mennesker. 

Det hender jeg glemmer hvor fantastiske barn er. De har en helt utrolig evne til å skape logikk der vi voksne kanskje ikke ville funnet noen logikk i det hele tatt. Samtalene mellom Ariel og Cecilie er ganske interessante å lese selv om forklaringene de har på ting blir litt vage siden jeg kan litt innenfor biologi, naturfag og religion. Likevel så er de ganske kreative med å hjelpe hverandre til å forstå. De treffer ikke alltid spikeren rett på hodet, men av og til treffer de overraskende godt. Jeg syns denne boken var ganske morsom å lese av den enkle grunn at de har forklaringer på ting som man ofte lurer på, men som man ikke finner noen direkte god forklaring på av seg selv. Jeg merker at jeg fikk noen nye synspunkter her og der på ting i løpet av denne boken. Jeg er ikke en veldig religiøs person, men jeg respekterer at andre har en tro og en Gud de assosierer seg med.

Det at Ariel og Cecilie er så forskjellige og til tider syns det er vanskelig å forklare ting for hverandre syns jeg gjenspeiler en stor del av dagens samfunn. Hadde folk til tider vært litt mer tålmodige og litt mer forståelsesfulle så tror jeg verden kunne sett ganske annerledes ut. Cecilie sliter med å forstå enkelte aspekter ved Ariels liv, dels fordi hun har lyst til å gjøre tingene han forteller om selv selv, og dels fordi hun har lest så mye Illustrert Vitenskap og kan ganske mye om verdensrommet. Ariel på sin side lurer på hvordan det er å se, høre, lukte, smake og føle. Dette er ikke enkle ting for barn og engler å forklare for den andre. Cecilie blir til tider furt på Ariel og Ariel blir til tider veldig oppgitt over Cecilie, heldigvis varer det aldri lenge for noen av dem og dette ser vi jo hver dag i verdenssamfunnet i dag. Nå for tiden er jo omtrent hele kloden en eneste stor smeltedigel av forskjellige nasjonaliteter og kulturer som møter hverandre konstant. Mange er heldigvis forståelsesfulle og kan vise respekt for nye kulturer og nasjonaliteter, mens andre er ufattelig trangsynte og bare har tunnellsyn for hva de selv mener er riktig og galt. Av og til så syns jeg verden skulle vært litt mer som forholdet mellom Ariel og Cecilie; selv om ting er vanskelig å forstå, så må man ikke gi opp for plutselig dukker det opp en lyspære og vipps så forstår man så mye mer. Av og til tror jeg vi mennesker gir opp hverandre litt for fort.

I et speil, i en gåte: I et speil, i en gåte – Trailer

Utgitt: 1993

Sjanger: Roman

Tema: Religion, filosofi, kreft

– The Book Reader

Bilderesultat for i et speil i en gåte

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s