Shardlake 1: Dissolution – C.J. Sansom

✰✰✰✰✰

Hei bloggen!

Godt nytt år! Hvilket år dette kommer til å bli! Jeg har nettopp kommet hjem fra shoppingtur i Aberdeen og den byen skuffer aldri når det gjelder bøker! Den serien jeg nå har gitt meg i kast med kan jeg derimot takke ARK for, selv om jeg leser den på engelsk.

Matthew Shardlake bor i London i tiden under Henrik 8 som konge og Lord Cromwell som leder for den britiske reformasjonen. Matthew er advokat og får et oppdrag fra Lord Cromwell om å dra til Essex og Scarnsea kloster som kommisjonær for å overta for en kollega som har blitt myrdet på brutalt vis. Han tar med seg assistenten sin Mark for å ha følge og hjelp på veien. Sammen skal disse to finne ut hvem som tok livet av kommisjonæren og også prøve å få klosteret til å overgi seg til kronen. Det skjer store endringer i England og det gjør ikke Matthews oppgave lettere. Mange har blitt hjemløse og arbeidsløse etter at Lord Cromwell bestemte seg for å legge ned klostre over hele landet. Scarnsea er et av klostrene som fortsatt står. Lord Cromwell forventer hurtige resultater fra Matthew, men det viser seg å bli vanskeligere enn han hadde forespeilet. 

Jeg er ikke den største fan av krim sånn egentlig, men jeg tenkte at siden denne historien er satt i Tudor England (en av mine favorittepoker i historien) så måtte jeg gi serien en sjangse. Jeg har lest Vinter i Madrid av forfatteren, men da var jeg ganske ung, så jeg tror egentlig at det var feil alder å lese en bok av en slik forfatter. Etter det har jeg ikke lest noe av ham før nå, og jeg merket at jeg var i en mer riktig alder nå. Sansom er en kreativ forfatter og det er mye blod og kroppsdeler og blir partert fra kroppen eller knust eller ødelagt på en eller annen måte. Ikke den mest barnevennlige forfatter altså, hehe. Jeg liker Sansom’s fremstilling av Tudor England. Jeg får inntrykk av at mye er historisk korrekt, ut ifra det jeg kan om perioden, men det er fullt mulig at en ekspert ikke ville vært enig med meg.

Historien er passe mørk og det skjer mye skrekkelig i løpet av historien før Matthew klarer å løse gåten. Historien har en del fantastiske tvister og jeg syns hvem som er skyldig er ganske godt skjult. Jeg forsto ikke svaret på gåten før Matthew fant det ut selv i boken. Jeg hadde faktisk ikke engang tenkt tanken på hvem gjerningspersonen var. Det syns jeg er ganske god krim. Jeg liker ikke sånne krimhistorier hvor man skjønner hvem gjerningspersonen er før man er kommet halvveis engang. Plottet fremstiller mange mulige gjerningspersoner, og en liten stund var jeg helt overbevist om at jeg hadde skjønt hele opplegget, men så tok jeg feil. Jeg ble likevel ikke skuffet da jeg skjønte hvem som var gjerningspersonen, så det var virkelig positivt! Hvis du er glad i historis krim så tror jeg dette er en bok som vil falle i smak. Hvis man i tillegg har litt kunnskap om England under Tudordynastiet og spesielt under Henrik 8 så blir boken enda mer interessant å lese, for man får muligheten til å briefe med sine egne historiekunnskaper ovenfor seg selv.

Utgitt: 2003

Sjanger: Krim

Tema: Oppløsning av klostre i England, Tudordynastiet, mord, reformasjonen

– The Book Reader

Bilderesultat for dissolution cj sansom

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s