After Auschwitz – Eva Schloss

Hei bloggen!

Jeg har tidenes historiekick om dagen. Man skulle jo tro at jeg var i litt stemning for koselige bøker i disse juletider, men neida. Tittelen på boken røper kanskje seg selv litt, men jeg liker at den handler om et land jeg ikke kan så mye om fra før av i forhold til krigen; Nederland. Jeg har en venninne fra Nederland så det er morsomt å lære om andre land enn bare Norge.

Eva Geiringer er en livlig jente som foretrekker å gå på tur i fjellet, rase ned bakken ved huset i trekkvogn drive med turn og svømming. Hun er født og oppvokst i en høyere sosial klasse i Wien, Østerrike. Hun har familien rundt seg og elsker livet. Faren hennes, Pappy, følger nøye med i politikken utover 1930-tallet og han skjønner hva som er i ferd med å skje. Familien må flytte, først til Belgia og senere til Nederland. De klarer seg lenge etter at Nederland blir okkupert, men det er for godt til å vare. Hele familien ender i Auschwitz og moren, Mutti, og Eva klarer å holde seg sammen. Etter krigen bærer Eva tydelig preg av det hun har vært igjennom, men livet order seg, langsomt men sikkert. 

Dette er som nevnt litt spennende. Jeg har lest mye om Holocaust i forbindelse med norske jøder eller norske politiske fanger, men utenom Anne Frank’s dagbok så har jeg ikke lest noe særlig av utenlandske jøder. Jeg vet veldig lite om Nederland fra krigen og forfatteren formulerer seg godt når hun forklarer hverdagen hun selv hadde og hvordan de klarte seg. Jeg tenker for meg selv at på en måte så må det være vanskelig å sette ord på slike opplevelser, men man kommer kanskje til et punkt hvor man lettere klarer å fortelle det som har skjedd. En annen ting jeg har tenkt litt på er at det må være ganske befriende å få snakket ut om ting. Folk ville jo ikke vite så mye om Holocaust etter krigen og det virket som om mange hadde store vanskeligheter med å forstå at det faktisk hadde skjedd noe slik i Europa. Forfatteren er flink til å forklare hvordan hun hadde det med seg selv etter krigen og hvordan det var å være ung jente i Europa i 1945. Hun er også flink til å få frem hvordan folk var skeptiske til hennes opplevelser en stund før det virket som at folk ombestemte seg og begynte å vise en ny interesse i krigen, og da også i Holocaust. I dag er det jo stor interesse for temaet, men det tok virkelig sin tid.

Eva Schloss har gjort et utrolig viktig arbeid etter krigen. Hun var nært knyttet til Anne Frank organisasjoner, hun har reist rundt i mange land og forskjellige miljøer for å snakke om sine egne erfaringer og hun har vært en viktig del av mange sitt liv. Hun har gjort mye i sitt lange liv og hun lever fortsatt. I følge Wikipedia er hun i dag en dame i en alder av 92 år, hun er født i 1929. Jeg syns det er inspirerende at hun har brukt sine opplevelser til å lære andre at det finnes håp nesten uansett situasjon. Boken skjuer også sin egen lille hemmelighet som folk flest kanskje ikke hadde sett for seg.

Utgitt: 2013

Sjanger: Biografi

Tema: 2. verdenskrig, Holocaust, Nederland

– The Book Reader

Bilderesultat for eva schloss after auschwitz

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s