Tyskerjentene: Historiene vi aldri ble fortalt – Helle Aarnes

Hei folkens!

Jeg overlevde eksamensperioden min!! Veldig fornøyd med det, og går det ikke bra på eksamen så går det over! Nå er jeg hjemme i Oppegård på juleferie hos familien, kjæresten kommer den 25 og 30 går turen til Stavanger for nyttårsfeiring. Dette tegner til å bli en bra julefeiring med familie og venner!

Nå til bok nr 39 for året. Jeg har lesechallenge med meg selv på Goodreads. Hvis du er aktiv leser og ikke bruker den appen så anbefaler jeg den virkelig. En enkel og god app for å holde kontroll på de bøkene du har lyst til å lese og de du har lest.

Boken handler om de såkalte «tyskertøsene». Jenter som ble kjæreste med, forlovet med, giftet seg med eller fikk barn med tyske soldater under okkupasjonen i Norge. Mange kom fra Nord-Norge og der var det ikke uvanlig at norske jenter hadde tyske kjærester grunnet at det var utrolig mange tyske soldater stasjonert i nord. I sør var det mer uglesett og mer uvanlig. Jentene brøt ingen lov, og kjærlighetslivet deres var en privat affære selv om offentligheten ikke var enig. Noen av jentene vi får høre om i boken blir værende i Norge, mens andre blir med kjæresten sin til Tyskland etter krigen. Noen av jentene ble hånet, sparket og snauklipt etter krigen mens andre fikk være i fred. Noen mistet familie, venner og alle sosiale kontakter i hjemlandet da de innledet et forhold med fienden og noen familier aksepterte valget jentene gjorde. En ting er sikkert; måten «tyskertøsene» ble behandlet på etter krigen er ikke lovlydig eller rettferdig på noe vis. Denne boken er et godt vitnesbyrd på dette. 

Jeg har lest få bøker om dette temaet, nettopp fordi jeg sjeldent finner bøker som omhandler det. Dette er en viktig bok som viser at Norge og norske borgere var i stand til å behandle sine egne landsmenn nesten like ille som tyskerne etter krigen fordi de hadde forelsket seg i «feil» soldat. Følelser og sånt er jo ikke akkurat noe man kan styre, men etter at freden kom var nok de fleste i et følelsesmessig kaos.

Det er spennende å lese historiene til de individuelle kvinnene og hvordan det gikk med dem etter krigen. I denne boken fikk jeg også for første gang høre om Naziorganisasjonen Leebensborn som hadde flest barnehjem i Norge av alle landene i Europa. Mye stygt er blitt sagt om denne organisasjonen i Europa, men i Norge blir den fremstilt som ganske human på mange områder. Tyskerne oppnådde ikke det de virkelig var ute etter med organisasjonen i Norge. Boken tar for seg 4-5 forskjellige norske jenter og deres historie, både under krigen og etterpå. Det er utrolig bra skrevet og dokumentert. Virkelig en skikkelig god sakprosa!

Utgitt: 2009

Sjanger: Biografi

Tema: Kjærlighet, 2. verdenskrig, historie, Norge

– The Book Reader

Bilderesultat for Tyskerjentene: historiene vi aldri ble fortalt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s