Hei bloggen!
Dagens pensum har bestått av hvordan vi mennesker former minner og hvordan læringsprosessene foregår i hodet vårt. Alt man skal kunne, men jeg får lest litt annet likevel!
Kitty var en lykkelig, men urolig jente før krigen. Hun var flink i sport og pleide å dra på fjellturer i helgene med familien som bodde i Polen. Etterhvert begynte skyggene av mørke skyer og danne seg i horisonten ettersom nazismen gjorde fremskritt. Faren forteller en dag familien at nå må de stikke av før de blir samlet opp slik som andre jøder og deportert. Slik starter en lang reise for Kitty og familien hennes. Broren hennes stikker tidlig av og blir med polske partisaner som gjemmer seg i skogene for å sloss. Resten av familien ender i starten opp i Lublin, men etterhvert gjør de forsøk på å flykte med mer eller mindre hell. I løpet av reisen blir de splittet og Kitty og moren blir regnet for politiske fanger. Dette skal vise seg å hjelpe dem mye på ferden deres. De klarer på mystisk vis å holde sammen hele krigen.
Hvordan Kitty lever livet sitt etter krigen i England er også veldig interessant. Det går klart frem i boken at mange blir overrasket over hvordan hun som kvinne går rett på sak og får ting gjort enten med eller uten mann, dette sitter igjen etter årene i Auschwitz. Hun får også tid til å jobbe selv og være mor. Begge sønnene hennes går på universitet og får den utdannelsen og skolegangen hun aldri fikk, selv om hun tok det igjen mens guttene var små sammen med dem.
Jeg liker denne historien for den er litt annerledes. Kitty vender ikke hjem til Polen for å bo der, hun bosetter seg i et helt nytt land som er ukjent for henne og litt kjent for moren. Dette gir historien et spesielt preg. Kitty returnerte til Auschwitz i 1979 og klippet av det har jeg lagt ved under.
Utgitt: 1981
Sjanger: Biografi
Tema: 2. verdenskrig, Holocaust, familie
– The Book Reader
