Return to Auschwitz – Kitty Hart

Hei bloggen!

Dagens pensum har bestått av hvordan vi mennesker former minner og hvordan læringsprosessene foregår i hodet vårt. Alt man skal kunne, men jeg får lest litt annet likevel!

Kitty var en lykkelig, men urolig jente før krigen. Hun var flink i sport og pleide å dra på fjellturer i helgene med familien som bodde i Polen. Etterhvert begynte skyggene av mørke skyer og danne seg i horisonten ettersom nazismen gjorde fremskritt. Faren forteller en dag familien at nå må de stikke av før de blir samlet opp slik som andre jøder og deportert. Slik starter en lang reise for Kitty og familien hennes. Broren hennes stikker tidlig av og blir med polske partisaner som gjemmer seg i skogene for å sloss. Resten av familien ender i starten opp i Lublin, men etterhvert gjør de forsøk på å flykte med mer eller mindre hell. I løpet av reisen blir de splittet og Kitty og moren blir regnet for politiske fanger. Dette skal vise seg å hjelpe dem mye på ferden deres. De klarer på mystisk vis å holde sammen hele krigen. 

Dette er en historie som viser den kvinnelige siden av Auschwitz 2 Birkenau som Kitty og moren bodde i. Kitty var kvikk og smart og lærte seg fort måtene å overleve på. Hun hadde noen ganger det var litt for nære på, men hun klarte seg alltid. Moren og Kitty passet på hverandre. Hun hadde mange forskjellige jobber, men var lengst stasjonert i det som ble kalt for Kanada kommandoen, dit alle eiendelene til fangene ble fraktet og sortert. Den nærmeste naboen er Sonderkommando, de som hadde ansvaret for å kremmere lik etter gassing, og Kitty blir vitne til hvor omfangsrikt dette massemordet på jøder faktisk er. Tidligere har jeg bare lest bøker av menn som har vært i konsentrasjonsleirer selv om jeg selvfølgelig vet at det var kvinner i dem og. Akkurat det tror jeg har med tilfeldigheter å gjøre, men det er like spennende å lese en kvinnes perspektiv på hvordan livet i en konsentrasjonsleir var. Jeg fant en artikkel fra Januar 2015 hvor Kitty sier at hun har tilgitt sine plageånder fra krigsårene og ikke klandrer dagens tyskere for det som skjedde i landets forhistorie. Du lurer jo litt på om mange tyskere går og føler seg skyldige i dag selv om det er 71 år siden alt dette skjedde.

Hvordan Kitty lever livet sitt etter krigen i England er også veldig interessant. Det går klart frem i boken at mange blir overrasket over hvordan hun som kvinne går rett på sak og får ting gjort enten med eller uten mann, dette sitter igjen etter årene i Auschwitz. Hun får også tid til å jobbe selv og være mor. Begge sønnene hennes går på universitet og får den utdannelsen og skolegangen hun aldri fikk, selv om hun tok det igjen mens guttene var små sammen med dem.

Jeg liker denne historien for den er litt annerledes. Kitty vender ikke hjem til Polen for å bo der, hun bosetter seg i et helt nytt land som er ukjent for henne og litt kjent for moren. Dette gir historien et spesielt preg. Kitty returnerte til Auschwitz i 1979 og klippet av det har jeg lagt ved under.

Utgitt: 1981

Sjanger: Biografi

Tema: 2. verdenskrig, Holocaust, familie

– The Book Reader

Bilderesultat for kitty hart moxon return to auschwitz

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s