Mormor danset i regnet – Trude Teige

Hei bloggen!

Den boken jeg skal skrive om nå brukte jeg to dager på å lese. Jeg vet ikke hvor sidene ble av, de bare forsvant av gårde. Boken kom ut sommeren 2015 og ble nominert til Bokhandlerprisen samme år med grunn. Jeg elsket denne boken og var helt oppslukt av den!

Juni arver huset til besteforeldrene i Kragerø da moren dør. Mens hun rydder ut finner hun bilder og brev fra fortiden. Helt siden hun var liten har mormor danset i regnet og morfaren sier det er fordi hun er glad, men også fordi hun gjemmer en mørk hemmelighet. Lilla, Juni’s mor, hadde også noe av det samme mørket i seg. Juni er alene i verden etter å ha gått fra mannen sin som er voldelig. Hun har ingen søsken og vet ikke hvem faren hennes er. Brevene og bildene tar henne ut på en reise til Tyskland og kanskje finnes svaret på hvem faren hennes er der. Endelig får Juni svar på hvorfor moren og mormoren var som de var så lenge de levde. 

Historien om Juni er basert på ekte hendelser fortalt av en annen. Det er en fantastisk fin historie og Teige er utrolig flink til å gjøre boken lettlest og spennende. Det er mange bra skildringer, både av natur og mennesker. Jeg har gjettet meg frem til øya Jomfruland i Kragerø som stedet der boken finner sted. Om det stemmer vet jeg ikke, men naturbeskrivelsene passer til det jeg kjenner til av Jomfruland.

Historien til Tekla, Juni’s bestemor, er skrekkinngytende. Mye av det som skjedde i Øst-Tyskland etter krigen ligger det fortsatt lokk på fordi folk har blitt truet til stillhet av makthavende etter krigen. Massevoldtekter, massedrap, store ødeleggelser og familier sendt på flukt ble holdt skjult i mange år og fortsatt er mye fortiet. Etterkrigstidens Tyskland har jeg lest veldig lite om, Teige forteller om et Tyskland som ligger i ruiner. Både Hambourg og Berlin er bombet stort sett i småbiter. Dette er jo sånn info man finner i alle historiebøker, men Teige drar frem hvordan mennesker klarte seg i disse byene. Hun lar det ikke bare ligge med historiske fakta. Hun gir leseren et innblikk i boforholdene, manglene på alt, måten folk endret seg på og hvordan de hjalp hverandre hvis de. Hun viser også små glimt av hvordan seiersmaktene opptrådte i forhold til menneskene som var i nød.

Utgitt: 2015

Sjanger: Roman

Tema: 2.verdenskrig, familiehemmeligheter, Kragerø, tyskerjenter

– The Book Reader

Bilderesultat for mormor danset i regnet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s