The Man who broke into Auschwitz – Denis Avey med Robert Broomby

Hei bloggen!

Bok nr. 22 er lest for i år, og den levde opp til forventningene!

«For evil to succeed all that was needed was for the righteous to do nothing» – Ernie. Krigen står på trappene, Denis Avey blir en del av det britiske militæret, han blir med for eventyrets skyld. Han ender opp i Afrika for å sloss mot nazistene der. Han bllir tatt til fange og via Italia ender han opp i Auschwitz i E175 som britisk POW (Prisoner of War). Leiren til de britiske POW’s lå utenfor gjerdene til Auschwitz, men hver dag gikk Denis og medfangene hans gjennom portene til Auschwitz 3 Monowitz. Her ser de menneskene som de kaller «stripeys», som jobber og sliter seg i hjel for nazistenes arbeid. Denis vil vite mer om livet fangene lever og han skaper kontakt med en spesiell fange, Ernie. De bytter liv for en natt og Denis får være vitne til hvordan «stripeys» egentlig lever i sin del av leiren. 

Dette er en bok utenom det vanlige. Denis Avey begikk en stor risiko da han byttet sin uniform med en konsentrasjonsleirfange. Han mistet rettighetene til POW’s da han fikk på seg fangedrakten. For ettertiden har dette blitt et viktig bevis for omverdenen, men akkurat der og da var det en stor risiko. Avey risikerte livet sitt i løpet av de timene han befant seg i Auschwitz Monowitz. Han lærte mye, men han syns aldri han lærte nok. For Ernie ble nok disse nettene en redning, sammen med andre tjenester Denis hadde muligheter til å hjelpe ham med. Det blir noen merkelige vennskap som utvikler seg i løpet av boken. Likevel, i en verden med ondskap, spioner og tystere er vennskap verdt alt uansett form og farge.

Boken tar opp hvordan soldater ble glemt etter krigen. Ingen tenkte på at det kunne være viktig at de fikk hjelp med å takle alt det de hadde vært igjennom. Diagnosen «PTSD» – Post Traumatic Stress Disorder, var ennå ikke blitt oppfunnet/oppdaget. Kompensasjon fikk de ikke før lenge etter krigen, og mange liv var ødelagt for godt etter at de vendte hjem. Mange visste ikke hvordan de skulle håndtere marerittene, spøkelsene som forfulgte dem etter krigen eller hvordan de skulle omgås folk som ikke forsto hva de hadde vært igjennom. Mange liv kunne nok vært reddet hadde verden sett litt annerledes ut på den tiden. Fokuset ble mye på Europa og ikke på dem som faktisk hadde kjempet i krigen. Boken oppsummerer og forklarer dette godt, så godt som det kan gjøres, på et personlig nivå. Boken er viktig for oss som lever nå, og hadde vært viktig for dem som levde før.

Utgitt: 2011

Sjanger: Biografi

Tema: Auschwitz, 2. verdenskrig

– The Book Reader

Bilderesultat for the man who broke into auschwitz

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s