Tatt av vinden – Margaret Mitchell

Hei bloggen!

Det tok meg 3 måneder, men jeg jeg har lest den, Tatt av vinden altså. Dette skal jo være den største kjærlighetsromanen av alle tider sammen med Romeo og Julie. Jeg er nok ikke blant dem som priser denne boken høyest.

I Sørstatene går det rykter om krig. Scarlett vil ikke høre om det. Hun er den vakreste i tre grevskaper med sitt svarte hår, grønne øyne, smale midje og hun er sin fars øyensten. Hun har alltid kavalerer rundt seg og hun sjarmerer dem en etter en. Hennes verden er enkel. Hun blir oppdratt til å være en dame, finne en passende mann og gifte seg med ham. Hun har øynene sine sett på Ashley Wilkes. En dag på Twelve Oaks i et hageselskap kommer endelig beskjeden om at Sørstatene har erklært krig mot Nordstatene. Alle kavalerene til Scarlett forsvinner før hun får sukk for seg. Hennes verden er i ferd med å bli snudd på hodet og det blir starten på en lang, lang reise. 

Det er enkelte ganger i denne boken at jeg har lyst til å vri nakken om på Scarlett fordi hun er så naiv og så egoistisk. Hun lever på sin måte til det fulle og det hele og bryr seg ikke så mye om hvem som lider av det. På et punkt i boken så kommer det likevel en endring i hele Scarlett. Hun legger av seg denne barnslige naivheten sin for en stund og skjønner delvis alvoret av verden. Jeg liker henne litt bedre i denne perioden. Likevel kommer den gamle fasaden hennes tilbake etterhvert og jeg kjenner at jeg ikke kan fordra dama. Det er ganske sykt at en forfatter kan få en til å føle slik om karakterer i boken sin. En annen ting med Scarlett er at jeg kjenner igjen noen sider av meg selv i henne som ikke er flatterende. Alle har jo sine gode og dårlige sider, men det er litt morsomt og litt rart å kjenne seg igjen i karakterer.

Det er en interessant periode i Amerika med borgerkrigen rasende. Mitchell gir en godt innblikk i krigen fra siden til de som satt hjemme og ventet. Alle bidro med det de kunne både til krigen, naboer imellom og familie. Mange av kvinnene jobbet i sykehusene for å hjelpe de skadede soldatene, og det hendte av og til at de fant sin bror eller mann overraskende blant de skadene. Både Scarlett og Melanie hjelper til for å redde Sørstatenes menn med de midler de har til rådighet. Det er utrolig å se hvor langt verden har kommet siden den gang. Både medisinsk og militært. Boken tar plass før borgerkrigen, under og i mange år etterpå. Mye av handlingen finner sted i Atlanta og Tara, Scarletts familiegård. Begge stedene forandrer seg ettersom tiden går og forandringen innad teknologi viser sitt ansikt også her. Mitchell er flink til å gi visuelle forklaringer av hvordan ting ser ut og på denne måten blir leseren mer aktivt med i boken.

Jeg syns boken blir litt langdryg. Jeg hadde perioder hvor jeg ikke leste så mye og da ble det mange perioder som var kjedelige, men boken i sin helhet er ikke dårlig. Den er bare for lang for min del. Jeg angrer likevel ikke på å ha lest den, jeg syns det er morsomt å lese bøker så mange andre har lest for så å kunne gjøre meg opp min egen mening.

Utgitt: 1939

Sjanger: Roman

Tema: Amerikanske borgerkrigen, familie, kjærlighet, vennskap

– The Book Reader

Bilderesultat for tatt av vinden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s