Det Store Århundret 5: Blå Stjerne – Jan Guillou

✰✰✰✰✰

Hei blogg!

Da har jeg blitt ferdig med den foreløpig siste boken i Det store århundret. Neste bok kommer i Oktober, så jeg er spent på hva den kommer til å handle om!

Johanne  jobber for den svenske hjemmefronten. Hun har vært kureer for den norske motstandsbevegelsen. Hun befinner seg hovedsaklig i Stockholm der hun lever i en verden av spionasje, svik og forræderi. I løpet av krigen blir hun rekruttert av SOE. Rosa er annsatt i den svenske etterretningstjenesten, hun vet derfor ganske mye om krigen. Disse jobbene legger en demper på forholdet søstrene imellom siden de jobber i hver sin ende av krigsmotstanden. Krigen rulle videre, og verden med den. 

Dette er en bok som hyller kvinners krigsinnsats under krigen. Deler av stoffet til Guillou er hentet fra virkelige hendelser og jeg kjente igjen noen av disse historiske glimtene mens jeg leste boken. Det er alltid litt kult. Etter krigen ble ofte kvinners innsats glemt, dessverre. I boken får vi flere eksempler på at kvinner ble utstyrt med mannlige kodenavn og når folk oppdaget at det var kvinner som skjulet seg bak disse kodenavnene, så ble mange veldig overrasket. For noen var det nok også en skuffelse at det var en kvinne som hadde kommandoen i operasjoner som skulle utføres. Tidene var jo litt annerledes på den tiden, men samtidig er det ikke bra at så mange ble glemt. Johanne får heldigvis sin heder og ære, men en av hennes venninner opplever ikke det på firgjøringsdagen før Johanne gjør noe med det.

Denne boken byr på mer spenning på en annen måte enn de andre bøkene gjør. Det finnes flere spenningskurver på forskjellige nivåer i denne boken og det syns jeg er veldig bra. I denne boken så dukker det også flere moralspørsmål opp. På den ene side så var det krig, på den annen side så kommer det et liv etter krigen. Jeg vet ikke hva jeg selv hadde gjort. Det er litt spennende å få 2. verdenskrig fra «svensk» side. De fleste bøkene jeg har lest fremmer ikke Sverige på noen spesiell måte. Man hører at motstandsmenn/kvinner flyktet over grensen for å få en miniferie eller hvis de var etterfulgt av Gestapo, men man leser ikke så mye mer. På denne måten så gir boken et helt annet perspektiv av krigen. Alltid moro med nye perspektiver!

Utgitt: 2015

Sjanger: Roman

Tema: 2.verdenskrig, spionasje, Nazismen

– The Book Reader

Bilderesultat for blå stjerne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s