Det Store Århundret 3: Mellom rødt og svart – Jan Guillou

✰✰✰✰✰

Hei bloggen!

Jeg fortsetter med denne serien jeg. Jeg har faktisk blitt hekta og denne boken har beveget seg inn i en av mine favoritt historieepoker, opptakten til 2. verdenskrig. Dette er sikkert ikke nytt hvis du har lest bloggen min en liten stund.

Oscar og Christa er gift, de har barn og bor i Berlin. Oscar driver fortsatt bedrift sammen med brødrene. Lauritz har ansvaret for firmaet i Sverige og Oscar har ansvaret i Berlin. Sverre har ansvar for reklamebyrået. Oscar trekker godt av å ha vært tysk offiser i den forrige krigen og han er nevøen Haralds store helt. For familien til Lauritz er sønnen Harald fortsatt preget av hendelsen i Norge og etterhvert som han blir eldre blir han trukket inn i farlige politiske miljøer. Som ungdom får han bo hos Oscar og Christa i Berlin og dette er med på å forme ham kraftig. Tyskland er inne i en stor omveltningsperiode og ting skifter nesten daglig. Økonomien er ustabil, arbeidsledigheten er høy og alt svinger. Likevel er Tyskland fortsatt på vei mot sin største katastrofe ennå. 

Når historien begynner så skjønner vi ikke helt hvor vi er, men man henter seg lett inn igjen. I denne boken er det flere perspektiver å forholde seg til utenom Lauritz’, Oscars, Sverres og Ingeborgs. Nå kommer Haralds, Christas, og Johannes i tillegg. Dette skaper en historie som blir mer helhetlig. Vi får innblikk i en historie med perspektiver som står i stor kontrast til hverandre. Harald har for eksempel antisemittiske hloldninger, mens Christa er hardnakket sosialdemokrat. Johanne klarer vi ikke helt å plassere i de korte glimtene vi får av henne. Det blir mye politikk i familien Lauritzen og det er ikke alltid lett å henge med skal jeg være ærlig, men det gir likevel boken et ganske spennende preg.

Historien om Tyskland før 2. verdenskrig er en ganske interessant historie egentlig. Det er jo alltid serierherrene som skriver historien og på så vis så blir vi vitne til både tapersiden og seierssiden i denne boken. Boken gir oss et innblikk i hvordan det var å være forretningsmann i denne perioden via Oscar, Lauritz og Sverre. Vi får være vitne til hvordan ungdommen blir politisk påvirket både via skole og sosialt samvær i forbindelse med Harald, og vi får også være vitne til hvordan hverdagen forandrer seg for unge mennesker i forhold til frihet og selvstendighet gjennom Johanne. Det er mange viktige endringer som skjer i samfunnet på en og samme tid. Det boken kanskje mangler av spenningskurver tar den igjen i historiske endringer. For noen kan sikkert det også ansees som spenningskurver, men jeg er ikke en av dem. Likevel så har jeg vært oppslukt av boken i under en uke nå, så spenningskurver kan jeg ikke si at jeg savnet akkurat.

Utgitt: 2013

Sjanger: Roman

Tema: Politikk, antisemittisme, samfunn, økonomi, familie

– The Book Reader

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s