Brødre i blodet – Emil Johansen

Hei blogg!

Nå har det vært ganske lenge siden jeg har skrevet. Jeg har lest ganske tjukke bøker i sommer så derfor tar jo ting litt tid! Likevel så måtte jeg snike inn en kort bok sånn inni mellom alle de tjukke og det er boka som er nevnt i tittelen!

«Det er som tiden står stille idet jeg oppfatter at det er en opprører som løfter sin AK-47 mot meg. Jeg rekker å tenke, nå har han meg idet han begynner å skyte. Jeg kjenner trykket fra kulene som slår inn i veggen ved siden av meg og over meg. Småstein og grus fra husveggen treffer meg i nakken etter hvert som kulene harver opp muren. Instinktivt kaster jeg meg bakover mens jeg skyter noen skudd i den retningen det skytes fra. Jeg faller på ryggen og kommer meg raskt rundt på magen. Hendene mine farer rundt omkring på kroppen min for å finne blodet etter skuddene jeg var sikker på at hadde truffet.»

– Utdrag fra boka 

Jeg, som person, har så vanskelig for å se for meg situasjonene Emil og laget hans havner i. For meg så kunne de nesten snakket om et annet univers som Harry Potter eller Ringenes Herre. Jeg vet at norske soldater er involvert i Midtøsten-konflikten og at de har vært det en stund, men jeg klarer ikke å sette meg inn i krigssituasjonen. Jeg tror kanskje det er ganske vanskelig for en vanlig person som aldri har opplevd en sånn situasjon. Jeg syns Emil er veldig flink til å forklare situasjonen for ham selv, laget, hvordan kroppen hans reagerer osv slik at leseren har mulighet til å forstå i hvert fall litt. Jeg syns det virker som et ekstremt psykisk stress og jeg tror ikke alle er laget for det. Jeg tror ikke jeg hadde klart et sånt press over så lang tid, men som han skriver, det er noe man vender seg til. Det ligger jo ganske mye trening bak de operasjonene som Norge faktisk sender soldatene sine på. Min egen militærkarriere endte på håpløst vis etter 9 dager på rekrutten, skulle egentlig sett at jeg hadde kunnet fullføre. Etter å ha lest denne boken har jeg fått et litt annet blikk på det Norske Forsvaret og hva som faktisk er mulig å gjøre innenfor denne statlige organisasjonen.

Boken er veldig lettlest og kommer med ord- og begrepsforklaring bakerst i boken og det er veldig bra! Jeg skjønte ikke så mye av alle fortkortelsene utenom de som ble forklart eller de jeg allerede kunne. Det er masse sånne rare forkortelser i militæret så da lærte jeg en del nytt i samme slengen. Jeg tenker at det er litt viktig å få et personlig innblikk i denne konflikten og, og ikke bare høre på det media sier. Ofte så får vi jo bare medias versjon av det og da er det fort gjort at journalistene har vridd litt om på ting dessverre.

Utgitt: 2011

Sjanger: Biografi

Tema: Krig, Afghanistan, Midtøsten-konflikten

– The Book Reader

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s