Liberté, égalité, fraternité – Frihet, likhet, brorskap

Hei du blogg!

Leser, husk på dette: The empty mind speaks the loudest.

For ikke mange ukene siden smalt det i Nice. En mann kjørte en lastebil langs promenaden i Nice på Bastilledagen. Vi landet i Nice knapt en uke etterpå og vi gikk langs promenaden forrige uke. Blomsterhavet var langt, sitater om frihet, likhet og brorskap lå på bakken i store utprint, det lå bamser, lys og lapper fra alle verdens hjørner – det var 22. juli i Oslo om igjen. Mange viste respekt og samtidig var det mange som var så respektløse! Mange bøyde hodet og var stille og gikk rolig forbi, men jeg så en mann som snublet i steinene som var lagt ut for å holde fast på de lengre sitatene på papir som lå på bakken. Jeg tenkte for meg selv «Av alle ting da mann, følg i det minste med på når du går på et slikt område! Det skulle da fanden bare mangle!» Det var også folk som tok bilder, selfies med selfiestang eller filmet. Av alle steder så skulle det på sånne områder stått et «fotografering forbudt» skilt. Mange bruker sånne minnesmerker for å minne en død bror, venn, far, mamma, onkel eller barn. Jeg lurer av og til på om folk tenker på det. Kjæresten til min venninne påpekte at det var maks respetløst og det er jeg faktisk enig i. Det var veldig mye politi i Nice, militæret tuslet rundt klare til aksjon (ikke i tropper, men en eller to og to sammen) med våpen parat. Selv husket jeg bildene fra Oslo i 2011, da jeg hadde sommerjobb på Karl Johan og da blomsterhavet bare vokste utenfor jobben i dagene etter 22. juli. Friheten får seg ofte en knekk, men det er sjeldent den knekker i to når nasjonen støtter opp om frihet, likhet og brorskap.

Nå smalt det i Nice, tidligere i år smalt det i Paris. I dagene som har vært har det skjedd mye i Tyskland, det har vært terrorangrep i Tel Aviv, Aleppo, USA, Kabul, Istanbul, og flere andre steder i løpet av 2016. Listen er for lang til å nevne alle stedene. I 2011 var det Norge som sto for tur og selv om det ikke var en utenlandsk terroroganisasjon,, så fikk vi nordmenn plutselig føle hva det faktisk betyr å føle utrygghet, høre skudd og frykte for livene til nære og kjære. Du skulle tro at med terrorangrep så mange steder så var folk litt flinkere til å ta vare på hverandre, men mennesker er av og til det mest egoistiske dyret på denne jord. Solskinnshistoriene er mange, og takk og pris for det!

Det er sjeldent jeg blander meg og syns noe særlig om politiske ting, av den enkle grunn at jeg ikke forstår. Hjernen min blir helt overveldet over all denne informasjonen som følger med til politikken. Folk synser og mener og tenker, og alles visjon er farget av forskjellige ting. USA er nok landet som snakker høyest om frihet. Etter hva jeg forstår, og mener på en helt personlig basis, så er de mer et verdenspoliti eller ønsker å være det. De burde rydde opp i sine egne interne saker først, de har mer enn nok av dem, før de begynner å styre med ting alle andre steder. Because you see, freedom isn’t free, dette hørte jeg fra tid til annen da jeg bodde i USA og jeg ser det på facebook. Det er jo forsåvidt sant det, men amerikanerne har ikke hatt så mye konflikter på egen jord som har vært forårsaket av andre. Den amerikanske borgerkrigen 1861-1865 (som de forårsaket selv), angrepet på Pearl Harbor i 1941 og 9/11 i 2001, er vel stort sett det de har hatt. Ja, de har hatt skytemassakre, så mange at man omtrent ikke kan telle dem engang, men det har hovedsaklig blitt begått av amerikanske borgere. Det kan godt være at de har representert en annen organisasjon, dette har i såfall unnsluppet mine ører. Jeg har en kamerat i den amerikanske hæren og han sier han sloss for konge og fedreland, hvilken konge er da mitt første spørsmål? De har ikke hatt monark siden de var under Nederland og USA på 1600-tallet.

I USA har jeg forstått det skjer mye bak lukkede dører samt at media er korrupt. Slik er det dessverre i mange land og derfor tror jeg mange amerikanere blir feilinformert om mye. Informasjon blir også selvfølgelig utelatt. Jeg tørr ikke helt å tenke på hva som kan skje hvis Trump blir president. Han kan sikkert være godt for noe i USA, men på internasjonalt nivå så frykter jeg litt hva som kan skje. Det er litt skummelt at et land sitter med så mye makt på verdensbasis og jeg kjenner at jeg ikke er komfortabel med det. Hvis dette landet i tillegg skal putte en gal mann i lederrollen så tror jeg fort vi kan få den blinde som leder den døve.

Husker du det som sto øverst i innlegget? Bra, for innen du har kommet ned hit så tenker du kanskje at jeg er en av disse tomme hjernene som snakker uten å vite, men bare synser. Du skal ikke se bort ifra at du har rett i det, jeg vet noe, gjetter litt og funderer på resten. Hvis vi ikke er enige så er det helt greit for meg.

Brorskapet blir sterkt gjeldende i terrorsituasjoner som vi nå så i Nice og da kommer solskinnshistoriene om folk som hjelper til, åpner sine hjem og trår støttende til med det de kan. I en slik situasjon er alle like og likhetsprinsippet viser sitt sanne ansikt når katastrofer slår til. Sånnsett er ikke vi mennesker så egoistiske likevel. Vi er flokkdyr, med unntak selvfølgelig. Jeg håper og tror at når barna mine vokser opp så er ikke verden blottet for omtanke og kjærlighet, likhet, frihet og brorskap. Det vil fortsatt være «hope for humanity» som mange snakker om for tiden når jeg får barn. Jeg velger å være litt naiv og si at organisasjoner som ISIS, Al Quaida, m.m ikke har noen plass i denne verden og vil bli utslettet slik at de ikke kan volde folk mer smerte. Det er sikkert naivt, men jeg syns det er en hyggelig tanke og har lyst til å beholde den enn så lenge.

Dette var nok politikk og seriøst snakk for en stund. Jeg er flinkere på bøker, så får holde meg til dem hovedsaklig 🙂

– The Book Reader

World Wallpaper #1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s