Det Store Århundret 2: Dandy – Jan Guillou

✰✰✰✰✰

Hei i varmen!

Jeg bestemte meg for å gi denne serien en sjangse faktisk. Det er noe rart med det hele, for boken er ikke nødvendigvis superbra, men samtidig blir jeg kjempe nysgjerrig på slutten av boken også må jeg bare lese en til. Det skal jeg ærlig si, at det er godt gjort av Guillou!

I forrige bok hørte vi om Lauritz og Oskar. I Dandy skal vi litt tilbake i tid og bli med Sverre til England. Med lord Albert drar han fra Dredsen etter eksamen for at de skal kunne leve et liv sammen i England. Sverre vet veldig lite om Alberts bakgrunn, og han blir mektig overrasket. Fra å være en fattig Bergensgutt til å få ta ingienøreksamen i Dredsen ender han opp i et svært engelsk mansion. Albert er fra Manningham i Wiltshire og Sverre må lære seg både språket og de engelske manerene. England er i endring og både Sverre og Albert ser flere forbedringspotensialer i jernbanen. Det er likevel ikke ingienørkunnskapene Sverre bruker mest tid på. Han utvikler talentet sitt innenfor kunst, og blir oppmuntret av Albert. Forholdet deres er ikke bare lett. Å være homofil er en synd i den engelske kirken, så vel som den norske og tyske. Dette byr på flere utfordringer etter som årene går og 1. verdenskrig blir et faktum. 

Denne boken har ikke veldig høye spenningskurver. Det er mer en underliggende spenning som følger historien fra begynnelse til slutt. Det er enkelte situasjoner i boken som er mer intense enn andre naturligvis. Det er noen episoder i boken som skiller seg ganske klart ut, både på personlig og offentlig basis grunnet Sverre og Alberts legning. Disse episodene er vonde og spesielle å lese om. Det kommer ganske tydelig frem i denne boken i forskjellige aspekter at folk er redde for ting de ikke vet hva er. Dette gjelder kanskje spesielt i kunsten som nevnes i denne boken. For oss som lever nå til dags så er det en del kjente kunstneriske navn som blir nevnt, deriblant Oscar Wilde, Manet, Monet, van Gogh, med andre. På tiden det er snakk om, altså post første verdenskrig, så var denne kunsten sett på som sær og truende. England hadde et ganske fiendtlig syn på Tyskland og Frankrike. Mange engelskmenn mente at alt som kom fra disse landene var usunt og ville besudle den britiske kulturen. Dette er Guillou veldig flink til å portrettere.

Vi får også et innblikk i det ville livet til studenter og unge mennesker i London spesielt i denne boken. Albert var involvert i en ganske spesiell del av studentmiljøet før han dro til Tyskland og han introduserer Sverre for disse ved deres hjemkomst til England. Sverre og Albert lever livet som dandyer i den engelske hovedstaden blant bohemer og kunstnere. Dette er et ganske annet liv enn hva brøderene hans førte i «Brobyggerne». Jeg syns det er bra at Sverre ikke har blitt utelatt i denne serien. Han forsvant ut av bok nr. 1 før vi fikk muligheten til å bli kjent med ham. Det siste vi hørte fra ham da var brevet han la igjen til Lauritz helt i starten av boken. Jeg syns Guillou på denne måten dekker ganske mye av den europeiske historien på tidlig 1900-tallet. Etter å ha lest de to første bøkene så skjønner jeg at jeg faktisk kan ganske lite historie fra tidlig 1900-tallet. Det er litt sprøtt egentlig siden det skjedde ganske mye viktig på den tiden og.

Jeg anbefaler denne serien om du er historieinteressert eller ikke. Det er ikke så viktig om du kan historien når du leser, men det er litt morsomt å kunne trekke de røde trådene rundt forbi slik at man får en helhetlig sammenheng. Jeg skal snart ned på biblioteket for å låne den neste boken i serien!

Utgitt: 2012

Sjanger: Roman

Tema: England, kunst, homofili

– The Book Reader

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s