Det Store Århundret 1: Brobyggerne – Jan Guillou

✰✰✰✰✰

Hei alle sammen!

Det er så ubeskrivelig deilig med sommer! Jeg får så god tid til å lese og kose meg. Det har tatt meg litt tid å bli ferdig med denne boken, grunnene følger i dette innlegget.

Tre gutter fra Osterøy blir tatt inn til arbeid i Bergen etter å ha mistet sin far. Lauritz, Oscar og Svenn viser seg å ha et utrolig talent som ingienører og en veldedighetsorganisasjon i Bergen bestemmer seg for å betale for utdannelsen deres mot at de bygger Bergensbanen hvis de viser seg å være så dyktige som de ser ut til å være. Guttene får oppdragelse i Bergen og blir senere sendt til Tyskland for å studere i Dredsen. Her forelsker alle guttene seg. Kjærligheten fører dem forskjellige steder i verden og skjebnene deres blir kanskje ikke slik det var planlagt i utgangspunktet. En havner i Norge, en havner i Afrika og en havner i England. De er i starten av et nytt århundre og alt ligger forran dem. 

Det er en ting Guillou skal få kreditt for i denne boken og det er at han har gitt meg et annet perspektiv på historien. I denne boken så er man på den andre siden av historien enn hva man er vant til. Det er nå engang slik at det er serierherrene i en krig som skriver historien og ikke de som taper. I denne boken så er perspektivet på den tapende siden både for Oscar, Lauritz og Ingeborg. Jeg tror faktisk aldri jeg har lest en bok fra dette perspektivet før, så det var faktisk ganske interessant. Jeg har heller aldri lest en bok fra 1. verdenskrig om livet i Afrika under krigen. Vi hører så mye om Europa og europeisk historie i den norske skolen at jeg føler at resten av verden blir litt glemt. Selv etter å ha vært historiestudent ved universitetet så syns jeg vil glemmer mye av verden. Riktignok hadde vi historieundervisning om Afrika, men det var fortsatt mye europeisk historie. Derfor var denne boken interessant for min del som er historieinteressert.

På den annen side så syns jeg boken er heller langsom. Det er derfor det har tatt meg såpass tid å lese den. Jeg har ikke blitt sugd inn i den sånn som jeg har med mange andre bøker jeg har lest. Jeg syns boken bruker en god stund før den kommer i gang, og selv når den kommer i gang så syns jeg det er lenge mellom hver spenningskurve. Når det først kommer en spenningskurve så er den ganske slak. Jeg vil ikke si det er bortkastet å lese den, grunnet det som er skrevet over, men samtidig så syns jeg ikke det er en stor spenningsroman. Den er litt spesiell og snodig på sitt eget vis. Jeg vet at dette er en serie og man venter vel på at den 6. boken skal komme ut. Jeg har tenkt til å gi bok nr. 2 en sjangse grunnet at jeg faktisk ble litt nysgjerrig da bok nr. 1 sluttet.

Utgitt: 2011

Sjanger: Roman

Tema: Jernbane, krig, Afrika, 1. verdenskrig

– The Book Reader

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s