Ikke si det til noen! – Randi Crott & Lillian Crott Berthung

Hei!

Ark hadde 50% på masse bøker her forrige helg og jeg bestilte to bøker, Ikke si det til noen! og Kathe – alltid vært i Norge. Den førstnevnte kom i posten på tirsdag og jeg var ferdig med den på fredag kveld. Helt fantastisk bok!

Hva tenker man når man vet at man ikke hadde vært født hvis Hitler ikke hadde innvadert Norge? Helmutt Crott gjemmer seg bak fiendens linjer med en ganske stor hemmelighet. Han blir utstasjonert i Harstad via Wehrmacht under andre verdenskrig. Lillian Berthung er i starten av tyveårene når krigen bryter ut i Norge. Hun studerer, hjepler til hjemme og er med venninner, en typisk ungjente tilværelse. Hun treffer Helmutt ved en tilfeldighet, men man skal da ikke forelske seg i en tysk soldat! Lillian har store kvaler for dette i forhold til familien sin, det blir likevel litt bedre når han forteller henne om sin store hemmelighet. 

Datteren Randi finner først ut sannheten om sin far i voksen alder. Dette er boken om hvordan hun nøstet opp i sin fars historie.

Dette er en helt fantastisk bok! På en eller annen måte ble jeg sugd inn i den etter de første 30 sidene. Jeg klarte nesten ikke å legge den fra meg. Jeg støtter på ingen måte det nazistene gjorde i Norge, men likevel så sympatiserer jeg med Helmutt. Nå er dette en ganske spesiell historie, og det preger det hele veldig. Jeg vil ikke røpe hemmeligheten til Helmutt, for det spolier mye for en eventuell senere leser. Det er på en måte det som blir hele omfanget av historien. Jeg syns det er veldig bra at kona og datteren har tatt med historien fra foreldrene til Helmutt sin side også. Dette gir et stort helhetlig bilde av boken. Jeg oppdaget nye sider ved de første frihetsmånedene. Jeg har lest veldig lite om hvordan disse månedene egentlig var. Vi vet jo alle at nordmenn var lykkelige og at freden ble livlig feiret, som seg hør og bør. Likevel har alle forfattere jeg har lest bare skrevet at de tyske soldatene la ned våpnene, ble internert og ventet på hjemreise. Jeg har aldri lest et vitnesbyrd fra denne perioden for en tysk soldat. Det var ganske interessant å lese om syns jeg! I denne boken har man mye å glede seg over!

Nå er jeg svak for kjærlighetshistorier generelt. Jeg tror ikke jeg har lest en som ligner på denne før. Det er noe eget med forbudt kjærlighet altså, det blir mer spennende med en gang. Likevel er det trist når man mister så mye for det eneste man vet er riktig. Kjærlighet er og blir fantastisk og dette er en utrolig flott kjærlighetshistorie på mange måter!

Utgitt: 2013

Sjanger: Roman

Tema: Kjærlighet, 2. verdenskrig, familie

– The Book Reader

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s