Frendeløs – Hector Malot

Hei bloggen!

Jeg blåser støv av enda en olding. Tror støvlaget har ligget en stund for boka er fra 1878 og en veldig kjent barnebok!

Hittebarnet Remi blir som 8-åring solgt til gamle Vitalis fordi pleiefaren til Remi ikke vil ta vare på ham lenger. Han reiser rundt med Vitalis og dyrene hans for å tjene til livets opphold ved å opptre. De får betalt i mat og nattlosji. Remi har det ikke alltid godt og han bærer på en dyp hemmelighet. Samtidig som Remi er ute å reiser så er det noen som leter etter ham, men hvem? 

Dette var en av de bøkene jeg snublet over ved en tilfeldighet. Det er ikke så lett å være syk og sende mamma på biblioteket for å låne bøker du kan høre på. Heldigvis kom hun hjem med denne! Jeg slet litt med å komme inn i den for jeg sovnet hele tiden og siden det var kassett så måtte jeg alltid spole tilbake til begynnelsen. Heldigvis så sovnet jeg ikke hver gang og jeg endte opp med å høre den minst 6 ganger i løpet av sykdomsperioden. Jeg elsket den! Jeg syns historien var så fantastisk fordi jeg hadde aldri hørt noe lignende før. Jeg syns den minnet meg litt om Oliver Twist, den har jeg ikke lest, men alle og enhver kan jo grovtrekkene i historien. Frendeløs er en veldig sjarmerende barehistorie. Den viser på sitt eget vis at verden ikke bare er snill, men også ganske slem hvis man er uheldig å råke utenfor feil personer. Boken var ikke ment som en barnebok, men det er det den har blitt kjent som.

Språket i boken er kanskje litt vanskelig for dagens barn å forstå med tanke på at boken er skrevet på det tidspunktet den er. Likevel så kjente jeg at jeg forsto hva ordene betydde selv om jeg ikke kjente dem igjen. Jeg skjønte hvilken sammenheng de ble brukt i og dermed klarte jeg å finne ut hva de betydde. Det syns jeg er ganske kult da, men jeg er kanskje litt alene om det?

Mange har sikkert lest denne boka og den regnes som en klassiker. Dette er en sånn historie som er hyggelig å lese på sengenkanten for barn om kvelden. Hvis de har spørsmål om ting så kan de spørre og de voksne kan forklare, for boken kan fremkalle masse spørsmål. Barn kan lære veldig mye av denne boken som sagt. Personlig skjønte jeg at jeg var ganske heldig som har en mamma, pappa og lillebror som er glad i meg. Jeg har ikke trengt å reise rundt for å tjene til mat og losji. Mange barn i denne verden i dag lever fra hånd til munn hver dag og jeg syns det er viktig at dagens barn skjønner at de har det bra, selv om ikke alle barn har det.

Utgitt: 1878

Sjanger: Roman

Tema: Familie, reise

– The Book Reader

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s