Hei bloggen!
Da har jeg lest ut en ny bok. Denne boken klarte jeg ikke å finne på Sølvberget, biblioteket i Stavanger, eller på universitetsbiblioteket så jeg måtte ty til Nasjonalbiblioteket online for å finne den. Egentlig er jeg ikke fan av å lese bøker på denne måten, men det fungerer helt fint når jeg ikke finner boken andre steder. Denne boken kom ut i 1990 og tar for seg prostitusjons- og hallikvirksomheten i Oslo på 1970-tallet. Jeg syns dette var en veldig interessant bok på mange forskjellige måter, men jeg ville nok ikke anbefalt den til for unge lesere. Jeg tror det kan bli ganske kraftig kost for mange.
Susanne er født og oppvokst i Bergen. Moren hennes krever mye av henne, men Susanne er en skuffelse for henne. Susanne orker ikke morens mas. Hun syns det er overfladisk. Likevel ender hun opp med å ta handelsgymnas og fullfører som den beste i klassen. Hun flytter til Oslo og begynner å jobbe for sin kusine Liten på parfymeriet hennes. En kveld på en pub får hun et tilbud om å bli med en fremmed mann til København på forretningsreise med alt inkludert og cash i ettertid, 5000 kr. Slik begynner Susannes liv som luksusprostituert i en alder av 18 år.
Denne boken tar opp et samfunnsproblem som fortsatt er gjeldende i dag. I Norge er det ca. 1500 kvinnner som selger seksuelle tjenester i følge Wikipedia og de benytter seg blant annet av leiligheter i Oslo. I boken brukes det både leiligheter og også hoteller. Dette sistnevnte tror jeg ikke er like aktivt brukt i dag, men hva vet vel jeg. Dette er ikke mitt ekspertområde. I dag er det opprettet en gruppe innad Oslopolitiet som heter Stop og denne gruppen jobber mot menneskehandel. Det er ikke like mange bordeller igjen i Norge som det var før, men det er fortsatt noen. Jeg syns Asmervik lager et godt bilde av hvordan denne virksomheten fungerte på 70-tallet. Han viser at dette livet ikke var noe A4 liv og man måtte være ganske solid på mange måter for å tåle det man skulle igjennom. Sonja og Susanne visste aldri hva slags kunder de kunne få og Sonja gikk blant annet med kniv i veska konstant. Sonja og Susanne utvikler hver sin måte å håndtere kundene på. Susanne blir etterhvert hard på flaska for å klare å ha kunder. På den måten klarer hun å skille det mentale og fysiske fra hverandre. De skal ikke få tankene hennes, kun kroppen. Sonja drikker ikke like mye, men hun sier til seg selv at hun sparer det fineste hun har til den hun er glad i. Det og tankene, som er hennes egne, gjør at hun klarer å holde seg asjur med kunder i forhold til hva Monty krever. Dette er også en forskjell på disse jentene. Susanne har ingen hallik som puster henne i nakken, hun trenger ikke å kreve inn en viss sum. Sonja må tjene inn minst 1000 kr dagen for at Monty skal være fornøyd. Dette blir et mentalt press for Sonja og hun prøver flere ganger å rømme ut av helvettet sitt, uten å lykkes.
Det er en bok som på mange måter er veldig annerledes å lese, men den anbefales virkelig. Dette er en sånn bok som man kan forvente dukker opp i en oppgave til særemne i norsk kanskje særlig innenfor rollen helt og antihelt og kjønnsroller. Har du ikke lest den så anbefaler jeg det! God påske alle sammen!
Utgitt: 1982
Sjanger: Roman
Tema: Prostitusjon
– The Book Reader
