Men tankene mine får du aldri – Sverre Asmervik

Hei bloggen!

Da har jeg lest ut en ny bok. Denne boken klarte jeg ikke å finne på Sølvberget, biblioteket i Stavanger, eller på universitetsbiblioteket så jeg måtte ty til Nasjonalbiblioteket online for å finne den. Egentlig er jeg ikke fan av å lese bøker på denne måten, men det fungerer helt fint når jeg ikke finner boken andre steder. Denne boken kom ut i 1990 og tar for seg prostitusjons- og hallikvirksomheten i Oslo på 1970-tallet. Jeg syns dette var en veldig interessant bok på mange forskjellige måter, men jeg ville nok ikke anbefalt den til for unge lesere. Jeg tror det kan bli ganske kraftig kost for mange.

Sonja er bare 14 år og har rømt hjemmefra. Hun ender opp i klørne på halliken Monty og blir sendt ut på gata for å jobbe mot et sted å bo. Hun blir lært opp av Lillian som allerede er erfaren innenfor prostitusjonsyrket. Hun lærer Sonja det hun trenger å vite for å tilfredsstille kundene. Kundene er mange og forskjellige. For en jente på 14 år er det overveldende å plutselig skulle bli voksen. Sonja prøver å rømme og reise hjem igjen, men foreldrene slår hånden av henne. Livet på gata blir ikke enklere og Sonja får oppleve mer enn sin fortjente del av vold, råskap og smerte, men tankene hennes de er hennes egne. 

Susanne er født og oppvokst i Bergen. Moren hennes krever mye av henne, men Susanne er en skuffelse for henne. Susanne orker ikke morens mas. Hun syns det er overfladisk. Likevel ender hun opp med å ta handelsgymnas og fullfører som den beste i klassen. Hun flytter til Oslo og begynner å jobbe for sin kusine Liten på parfymeriet hennes. En kveld på en pub får hun et tilbud om å bli med en fremmed mann til København på forretningsreise med alt inkludert og cash i ettertid, 5000 kr. Slik begynner Susannes liv som luksusprostituert i en alder av 18 år. 

Denne boken tar opp et samfunnsproblem som fortsatt er gjeldende i dag. I Norge er det ca. 1500 kvinnner som selger seksuelle tjenester i følge Wikipedia og de benytter seg blant annet av leiligheter i Oslo. I boken brukes det både leiligheter og også hoteller. Dette sistnevnte tror jeg ikke er like aktivt brukt i dag, men hva vet vel jeg. Dette er ikke mitt ekspertområde. I dag er det opprettet en gruppe innad Oslopolitiet som heter Stop og denne gruppen jobber mot menneskehandel. Det er ikke like mange bordeller igjen i Norge som det var før, men det er fortsatt noen. Jeg syns Asmervik lager et godt bilde av hvordan denne virksomheten fungerte på 70-tallet. Han viser at dette livet ikke var noe A4 liv og man måtte være ganske solid på mange måter for å tåle det man skulle igjennom. Sonja og Susanne visste aldri hva slags kunder de kunne få og Sonja gikk blant annet med kniv i veska konstant. Sonja og Susanne utvikler hver sin måte å håndtere kundene på. Susanne blir etterhvert hard på flaska for å klare å ha kunder. På den måten klarer hun å skille det mentale og fysiske fra hverandre. De skal ikke få tankene hennes, kun kroppen. Sonja drikker ikke like mye, men hun sier til seg selv at hun sparer det fineste hun har til den hun er glad i. Det og tankene, som er hennes egne, gjør at hun klarer å holde seg asjur med kunder i forhold til hva Monty krever. Dette er også en forskjell på disse jentene. Susanne har ingen hallik som puster henne i nakken, hun trenger ikke å kreve inn en viss sum. Sonja må tjene inn minst 1000 kr dagen for at Monty skal være fornøyd. Dette blir et mentalt press for Sonja og hun prøver flere ganger å rømme ut av helvettet sitt, uten å lykkes.

Denne boken bærer preg av å ha blitt skrevet på 1990-tallet syns jeg. Den bærer et stort preg av åpenhet som sammen med fantasi var en av de store tingene innenfor litteraturen på 1990-tallet. Asmervik legger ikke skjul på handlingene i boken hverken ved bruk av språk eller de littelære bildene som blir fremstilt i boken. Språket er rått og brutalt samtidig som det fortsatt bærer preg av et Norge i endring. Det er en blanding av gammelt og formell norsk og en mindre formell versjon av språket. På mange måter så kan vi gjennom boken se at Norge er i en endring og det syns jeg er ganske kult. Det skjedde mye i verden på 1970-tallet og det satte sitt preg på Norge. Dette syns jeg blant annet Asmervik har vært veldig flink til å gjengi.

Det er en bok som på mange måter er veldig annerledes å lese, men den anbefales virkelig. Dette er en sånn bok som man kan forvente dukker opp i en oppgave til særemne i norsk kanskje særlig innenfor rollen helt og antihelt og kjønnsroller. Har du ikke lest den så anbefaler jeg det! God påske alle sammen!

Utgitt: 1982

Sjanger: Roman

Tema: Prostitusjon

– The Book Reader

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s