Saving Private Ryan – Max Allan Collins

Hei!

Beklager at det går tregt med bloggen i disse dager. Har ingen annen grunn enn at døgnet bare har 24 timer. Nå tenker dere sikkert alle sammen på filmen sant? Den filmen med Tom Hanks, Matt Damon og Vin Diesel der en gruppe amerikanske soldater drar inn i nazi-Tyskland for å finne private Ryan i et forsøk på å få ham hjem? Det er ikke så dumt gjettet, for dette er boken bak filmen!

Andre verdenskrig raser i Europa, D-dagen er et faktum og de amerikanske styrkene innvaderer Omaha og Utah beach i Normandie. Mange amerikanere faller under tyskernes harde beskytning, deriblant tre brødre ved navn Ryan. Brødrene var plassert i samme kompani og det var ikke uvanlig, men når dødsattestene renner inn hos det Amerikanske forsvarsdepartementet i Usa slås det alarm. Tre brødre døde, og en igjen, moren kommer til å få tre dødsbrev på en og samme dag. Den yngste broren av Ryan-brødrene skal få komme hjem bestemmer General Marshall, moren skal ikke miste alle sønnene sine i krigen. Jobben med å finne menig Ryan tilfaller Kaptein John H. Miller som nettopp har vært med på invasjonen av Normandie. Sammen med syv utvalgte menn begir de seg ut i det krigsherjede Europa for å finne menig Ryan og få ham trygt hjem selv om det koster dem deres eget liv. 

Denne boken er litt sånn typisk krigsdrama. Den er bygget opp med mye action overalt, og samtidig så har boken sine veldig rolige perioder. Det er en bok som omhandler begrepet ære i en helt spesiell setting. Mennene er drevet mye på pur viljestyrke, fordi de vet at muligheten for at de selv får dra hjem er ganske stor. Boken viser hvor mye samhold en krig faktisk kan skape på godt og vondt. Reisen deres gjennom Europa viser dem at Europa er i dårlig forfatning og folk begynner å bli desperate etter å slippe unna Hitlers regime. Store deler av områdene de reiser igjennom er totalt ødelagt av krigen og mange steder ligger det miner strødd. Vi ser at det er mange etiske dilemmaer i denne boken. Dette blir også veldig godt portrettert i filmen.

Jeg syns filmen er et mesterverk fra Steven Spielberg. Tom Hanks er fantastisk i rollen som Kaptein John H. Miller, Matt Damon gjør seg godt i rollen som James F. Ryan, selv om Amerika etterhvert har brukt ganske mange millioner dollar på å hente ham hjem fra diverse steder rundt om nå haha. Jeg syns denne filmen gir et veldig godt gjenblikk av boken. Normalt sett er jeg ikke så fan av bøker gjort om til filmer, men dette er en av de få unntakene. Det å lese boken før du ser filmen gjør ikke så mye i dette tilfellet syns jeg, men det er alltid en personlig sak. Både bok og film anbefales

Saving Private Ryan: Saving Private Ryan – Trailer

Utgitt: 1998

Sjanger: Roman

Tema: Krig, brødre

– The Book Reader

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s