De dødsdømte – Asbjørn Jaklin

Hei!

Jeg fortetter litt videre i historiens verden jeg. Jeg kjenner at enkelte bøker av den typen der jeg må være i en spesiell modus for å lese og krim- og historiebøker er av det slaget. Tydeligvis har jeg fått et lite kick nå haha.

De dødsdømte tar for seg 25 av de som ble dømt under rettsoppgjøret etter andre verdenskrig. Vi møter blant annet skjebnen til Vidkun Quisling og Henry Oliver Rinnan. Boken er bygd opp på politiavhør, vitneforklaringer og intervjuer med de skyldige. Det er mange kjente norske nazister og det er noen mer ukjente. Boken viser et Norge som ønsker en dom over de som gjorde landet sitt urett under krigen. Boken viser også hvordan rettsoppgjøret ble gjennomført og i hvilken forstand dommene som ble delt ut var rettferdige eller ikke.

Jeg kjente at jeg kunne altfor lite om rettsoppgjøret da jeg begynte å lese denne boken. Jeg visste enkelte ting, men ikke så mye som jeg trodde. Likevel så klarte jeg å henge med i det som ble lagt frem og hvordan det førte til at dommene ble slik de ble. Jeg syns det er ganske fascinerende at mennesker er så forskjellige. Blant de nordmenn som ble nazister så var det veldig stor variasjon av hva de aksepterte. Noen trodde innstendig på det Hitler og nazistene sto for, mens andre syns ideene var gode, men gikk ikke like langt som for eksempel Rinnan for å nå det målet. Mange av de menneskene som er nevnt i boken var blindt troende på at det Hitler representerte var den riktige verden og at en verden med ariske mennesker var den rette vei å gå. Jeg personlig syns nå det er helt motbydelig, men nå er jo vi mennesker forskjellige. Det er hovedgrunnen til at jeg syns denne boken er spennende; det at mennesker kan ha så forskjellige syn på ting og at selv om andre forteller dem at det er fullstendig galt det de gjør, så lar de seg ikke overbevise. De holder seg blindt til sitt og sine meninger.

Dette er en sånn bok man kan synse og mene ganske mye om alt avhengig av hva man tenker om rettsoppgjøret og krigen i seg selv. Jeg syns det er viktig at det finnes slike bøker som kommer med litt annen og ekstra informasjon i forhold til det vi finner på nettet. Det var mange av nazistene jeg ikke kjente til og de jeg kjente til visste jeg som sagt ikke så mye som jeg trodde. Jeg anbefaler å lese boken for de som er interessert i rettsoppgjøret og for de som lurer på hva som skjedde med flere av Norges store nazister. For min del blir det litt lite action og litt for mye dokumentar, men av og til er det viktig og!

År utgitt: 2011

Sjanger: Sakprosa

Tema: Rettsoppgjøret etter krigen

– The Book Reader

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s