Luftens ørner; Jagerflyger i RAF – Pierre Clostermann

God dag alle sammen!

Jeg er ferdig med en skikkelig olding. Vi snakker 1952 her! Boken er skrevet av en av Frankrikets største jagerflygere under andre verdenskrig, Pierre Clostermann. Han har 2000 flygertimer bak spakene i forskjellige flytyper under krigen.

Frankrike har kapitulert, men det har ikke alle franskmenn. Året er 1941 og flere franske unge menn er på vei til England på å bli jagerflypiloter. De vil delta i kampen for å befri sitt eget land. De er unge, fulle av pågangsmot og villige til å lære. En av disse unge mennene er Pierre Clostermann. Han og kameratene blir sendt på flygerskole i England og Pierre ble en del av «Alsace» skavdronen. Året etter ble han overført til RAF og fløy Spitfire. I løpet av krigen flyr han Spitfire og Tempest. Pierre flyr ofte og han flyr mye i løpet av årene han er i RAF. Han skyter ned flere fiendefly i sin tid bak spakene og han merker presset som kreves av de topp trente jagerflygerne i RAF. 

Dette er en jagerlygers memoarer fra en av verdens mørkeste tider. For min del så blir det av og til litt mye praktisk flyskriving selv om forfatteren er veldig flink til å forklare hva han mener. Han benytter seg av fotnoter når han vil utvide en forklaring. Det jeg syns er spennende er at jeg ikke har lest mange bøker om RAF, så derfor er det mye ny informasjon. Jeg vet ikke helt hvorfor det har blitt sånn, men slik har det blitt. Dette er ikke direkte en dagbok, men det er memoarer så det er nesten det samme. Forfatteren har skrevet ned datoer, men det er ikke lagt opp som «Kjære dagbok» slik som Anne Frank.

Vi får være med midt i situasjoner de fleste av oss ikke kan forestille seg. Pulsen er høy, nervene er i høyspenn, og de flyr drapsmaskiner. Jo flere fly med svarte kors som blir skutt ned jo bedre er det. Luftwaffe gjør sitt for å ta kverken på RAF. Det blir litt som en kamp mellom det gode og det onde. Jeg merket at det føltes bedre innvendig når er tysk fly gikk ned i boken enn et engelsk fly. Det er litt rart at bøker kan gjøre sånn med en…Man lever seg inn i det som blir fortalt. Det fortelles om mange forskjellige situasjoner flygerne måtte utsette seg for som været, tidlige vakter, sene vakter, tapet av skvadronkamerater og ulykker. Midt i alt finnes det lykke også. Flygerne i RAF fikk venner for livet og hadde mye moro selv om de var midt i et helvette på jord. Jeg syns boken er et veldig viktig innblikk i RAF’s historie. Hvis du finner den og du er hekta på krigshistorie og fly da er dette boken for deg!

Utgitt: 1952

Sjanger: Roman

Tema: Jagerfly, 2. verdenskrig

– The Book Reader

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s