Natt og tåke – Kristian Ottosen

Hei!

Nå er det lenge siden jeg har skrevet om en bok fra krigens dager. Dette har sin grunn at etter at jeg var ferdig med hjemmeeksamenen min i april så hadde jeg fått min gode dose av sakprosa for en stund. Jeg kommer likevel alltid tilbake til en fase hvor jeg leser mer sakprosa og særlig i krigens favør grunnet at det er min største historiske interesseperiode.

Natt og tåke er historien om de norske politske fangene under andre verdenskrig, bedre kjent som NN- eller Nacht und Nebel fanger. Nacht und nebel betyr natt og tåke på tysk. Dette var et uttrykk som kun var kjent og ble brukt av SS og Gestapo. Meningen med disse fangene var at de skulle jobbe seg i hjel på en ukjent destinasjon i Tyskland eller som Hitler kalte det «Utryddelse under arbeid». Fra og med 1943 ble NN-fanger fra Norge, Danmark, Nederland og Frankrike fraktet til Alsace og konsentrasjonsleiren Natzweiler. Familiene visste ikke hvor de ble av og det gjorde heller ikke myndighetene i landene de kom fra. Grunnen til at disse menneskene ble tatt til fange og ført bort fra sine hjem var at de motsatte seg Hitler-Tyskland og det regimet det sto for. Fangene hadde gjerne vært aktive innenfor motstandskampen både offentlig og i det skjulte. I Natzweiler måtte fangene slite hardt. De fleste jobbet i steinbruddet med å utvinne stein til de fremtidige monumentene som skulle bevise Tysklands storhet.

Kristian Ottosen var selv NN-fange og fikk føle på kroppen de grusomheter som NN-fagene ble utsatt for. Etter jødene og sigøynere var det de politiske fangene som ble verst behandlet. Kristian Ottosen overlevde krigen, men mistet mange av sine kamerater til konsentrasjonsleirene i Tyskland. Boken tar for seg NN-fangene skjebne på generell basis, men vi blir presentert for personnavn og vi får også høre enkelte personlige skjebner. Det er trist lesing, men samtidig er det et viktig vitnesbyrd om en av mange typer skjebner under krigen. De norske NN-fangene hadde et særlig sterkt forhold og holdt sammen uansett hvilke omstendigheter de befant seg i. Alle hadde et felles mål og det var å overleve. Det er utrolig å lese hvordan en mann fikk så mange andre mennesker til å yte ondskap. Selvfølgelig var ikke alle nazister fæle mennesker, men overall så var det ganske mange fæle mennesker NN-fangene ble utsatt for. Hver gang det kom nye NN-fanger til Natzweiler fikk alle den samme velkomsttalen av leirkommandanten. Talen ble avsluttet med at leirkommandanten sa: Det finnes en vei ut av denne leiren, hvorpå han pekte på krematoriepipen, den veien der!

Dette er en historie om viljestyrke og overlevelsesinnstinkt. De som ga opp bukket under for konsentrasjonsleirsystemet, mens de som holdt på håpet om å komme hjem enten ble tatt av sykdom eller utrettferdige straffer. Det finnes solskinnshistorier i denne boken og. Dere må ikke tro at alt var helt svart. Den beste måten å forstå hva jeg mener er ved å lese boken selv. Den er en av mange bøker fra Kristian Ottosen. Jeg har lest den som heter Liv og død tidligere og jeg har skrevet om den på bloggen. Linken ligger på boknavnet og i det innlegget finner dere også en liste over bøker som Kristian Ottosen har skrevet som omhandler forskjellige fangesituasjoner under andre verdenskrig. Som sagt så er ikke dette nødvendigvis livlig og hyggelig lesning, men det er likevel spennende og interessant. Jeg anbefaler å lese den i alle fall! Et personlig perspektiv på ting er alltid veldig annerledes enn en som blir fortalt for så å gjenfortelle det.

Nå drar jeg til Frankrike/Italia i morgen og PC-en blir liggende hjemme. Litteraturen er selvfølgelig med på ferie så når jeg kommer tilbake igjen i august så blir det masse bra lesning her på bloggen! God sommer alle sammen!

Utgitt: 1989

Sjanger: Sakprosa

Tema: 2. verdenskrig, vitnesbyrd

– The Book Reader

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s