Doktor Mengele – Anders Otte Stensager

Hei!

Boken jeg skal introdusere for dere nå er den verste boken jeg noen gang har lest. Når jeg sier den verste så mener jeg ikke at det er en dårlig bok, jeg mener at innholdet er rett og slett grøssende. Doktor Mengele var en av de mest fryktede legene nazistene hadde under krigen. Han hadde hovedpraksisen sin i Auschwitz og gikk der under navnet «Dødsengelen». Boken har navnet «Doktor Mengele» og er skrevet av Anders Otte Stensager.

Boken forteller om Josef Mengeles liv fra han er liten og vokser opp i Günzburg i Tyskland. Faren er politisk engasjert og er en hardtarbeidende mann. Josef ønsket ikke å jobbe i familiebedriften og studerte heller medisin i München, Wien og Bonn. Han begynte senere å jobbe sammen med Otmar Freiherr von Verschuer som var en kjent rasebiolog og herfra stammet starten på hans interesse for forskjellen mellom menneskelige raser. Han fikk senere jobb som nazilege i Auschwitz etter å ha blitt skadet på Østfronten der han tjenestegjorde i Waffen-SS. Han hadde en spesiell interesse for tvillinger og dverger og disse samt jøder og signøynere ble utsatt for forferdelige medisinske eksperimenter i leiren. Etter krigen klarte Mengele å rømme til Sør-Amerika der han levde i skjul resten av sitt liv selv om han ofte holdt på å bli oppsporet av nazijegere. Han var ettersøkt som en av krigens største krigsforbrytere til sin død.

Det er ille når du leser en bok og du blir kvalm av å lese den. Jeg har aldri blitt det før jeg leste denne boken. Forfatteren legger ikke skjul på detaljer når han forklarer de forskjellige medisinske eksperimentene Mengele og hans kolleger begikk i de største konsentrasjonsleirene i Tyskland. Her er det snakk om leger som tester seg frem fordi de anser menneskene de utfører forsøkene sine på som dyr. Fangene var ikke verdt noe for dem. Øyeepler, forskjellige knokler, hele dvergskjeletter og diverse andre ting ble sendt med tog rundt om i Tyskland for å brukes til videre forskning. Forsøkene var ofte smertefulle og ødeleggende for fangene, mange av dem døde i prosessen. Boken er dekorert med noen bilder for å illustere hva forfatteren snakker om. Boken er ikke vanskelig, men av og til dukker det opp uttrykk på tysk eller medisinske uttrykk. Det er ofte ikke verre enn å søke det opp på google så får du en forklaring, med mindre du skjønner det med en gang selvfølgelig.

Jeg syns dette er en veldig god biografi. Den hopper ikke over viktige detaljer, den tar med seg småting som utgjør en forskjell og den er godt skrevet. Jeg kjente at til tider så måtte jeg bare legge den fra meg, men jeg er jo litt sart til tider når det blir så bokstavelig. Jeg har dessverre blitt litt dårligere på dette med blod og gørr etter hvert som jeg har blitt eldre til min irritasjon. Til tider er det også litt mye uttrykk og navn som gjør at ting blir litt vanskeligere å huske, men det går i det store og hele greit syns jeg. I det store og det hele så likte jeg boka veldig godt. Jeg fikk en grundigere innsikt i hva Mengele sto for og hva han gjorde. Det meste visste jeg ikke, noe av det var jeg kjent med og det meste var totalt ukjent for meg. Så selv om boken ga meg diverse grøssninger og jeg ble kvalm så er fortsatt boken en god bok! Hvis du vil lære mer om Doktor Mengele så anbefaler jeg denne boken av Andreas Otte Stensage!

Utgitt: 2011

Sjanger: Sakprosa

Tema: Holocaust, Nazi-Tyskland

– The Book Reader

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s