Tikken Manus – Kaja Frøysa

Halloien!

Jeg skrev for litt siden om biografien til Max Manus så i dag tenkte jeg at det passet fint å skrive om Tikken Manus. Du gjetta riktig, hun og Max Manus var gift.

Tikken ble født i Bergen i en velstående familie. Det borgerlige hjemmet var fylt av sang og musikk, men Tikken visste likevel å bryte grenser. I ung alder reiste hun på utveksling til Tyskland og lærer seg flytende tysk. Hun får her oppleve hvordan mange tyskere blir hjernevasket av Hitler og hans taler og løfter. Hun får etterhvert jobb i England og gifter seg med en britisk diplomat selv om dette ikke er det hun ønsker. Hun prøver å stikke av til Norge i 1939, men mannen hennes følger etter. Under krigen får hun jobb hos den norske delegasjonen i Stockholm. Hun blir den som tar seg av de norske sabotørene og motstandsgutta gjennom hele krigen. Her treffer hun også Max Manus.

Historien er den vi alle kjenner, men denne gangen er det ikke fra en av sabotørenes munn. Dette er historien om en av de mange som satt i kulissene og sørget for at sabotører og motstandsmenn kom seg frem og tilbake til Norge med forsyninger. Tikken var lenge kun kjent som konen til Max Manus selv om folk visste at hun hadde hatt en rolle under krigen. Da Tikken ble 90 år ønsket hun at det skulle bli skrevet en bok om henne også. «Baksiden» av historien, hvis man kan si det på den måten, fortoner seg oftere annerledes enn man tror. Da jeg leste boken om Tikken ble jeg ganske overrasket over hvor mye jeg egentlig ikke visste. Jeg har lest flere bøker om motstandsmenn og sabotører i Norge, men da hører du som regel bare at de søkte tilflukt i Sverige etter endte operasjoner. Organisasjonen som satt i Sverige og kommuniserte både med Norge og England var et ekstremt stort nettverk av stort og smått. Mange fant veien til frihet via Sverige under krigen.

Jeg syns boken var veldig godt skrevet. Den er bygget opp på en praktisk måte og inne blandt alle de spennende hendelsene så ligger det også humor, sorg og historiene om evig vennskap dannet under en tid med Norge i krise. På mange måter er dette en viktig bok grunnet at Tikken gir en stemme til de som satt i kulissene og kanskje ikke fikk like mye prisning etter krigen som de som sto åpenlyst frem. Midt oppi alt som skjer så er denne boken også en fin kjærlighetshistorie med sine egne komplikasjoner og lykkelige øyeblikk. Det er mulig å være lykkelig midt i en verden av kaos.

Utgitt: 2009

Sjanger: Biografi

Tema: 2. verdenskrig, kjærlighet

– The Book Reader

Bilderesultat for tikken manus kaja frøysa

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s