Adolf Hitler – Knut Lindh

Heihei!

Jeg tar et lite hopp tilbake til min favorittperiode i historien; 2. verdenskrig. Gjett hva? Dette er faktisk en barnebok, tro det eller ei.

Biografien til Hitler i barneversjon. Hitler fikk en god oppvekst i et katolsk hjem med en god mor og en far som jobbet som toller på grensen mellom Østerrike og Tyskland. Moren overøste ham med kjærlighet gjennom hele oppveksten. Hitler ønsket egentlig å bli kunster, men han jobbet ikke hardt nok for det og kunstakademiet i Wien godtok ikke søknaden hans. Etter å ha levd bohemlivet en liten stund der han levde av å male postkort for turister så ble han politisk engasjert. Dette ble starten på en av verdens mest brutale diktator.

Jeg er ikke helt sikker på om jeg klassifiserer dette som en barnebok. Når jeg tenker på barnebøker så tenker jeg på Thomas Toget og sånne ting. Dette er nok en større-barn-barnebok. Jeg ville ikke satt min egen 7 åring (hvis jeg hadde hatt en) ned med denne boka. Man får ikke tak i hele konseptet på den måten når man er så ung. Er man derimot en ung tenåring og har lyst til å begynne et sted så er denne boken ypperlig!

Det jeg syns er veldig bra med denne boken er at den er enkel. Dette gjør den mer spennende, naturlig nok, enn mange av de andre biografiene som er skrevet om Hitler. Mange av disse biografiene er ofte tungleste og det er flinke professorer eller historikere som har skrevet dem. Jeg finner dem til tider kjedelige….Denne biografien til Lindh er ikke så langt, ikke så komplisert og den blir dermed spennende. Skriften er litt stor så man ser at den er beregnet på yngre leser. Den forklarer ting på en enkel og grei måte som ungdommer kan forstå uten at de nødvendigvis vet så mye fra før av. Jeg har skrevet om denne forfatteren før, det er den samme som har skrevet «Blomster og blod» og det innlegget kan dere stikke innom her hvis det er ønsket. Den boken er forøvrig også god. Hele dette temaet som omfatter 2. verdenskrig og Holocaust og alt dette som hører med til krigen er jo ofte vanskelig å forstå for den allmenne tenåring å forstå før de kommer i 9-10. klasse kanskje. Jeg har prøvd å forklare det hele til en amerikansk 9-åring og tro meg, det var lettere sagt enn gjort.

Da jeg leste denne boken kunne jeg en del om Adolf Hitler og den andre verdenskrig fra før av, men jeg lærte søren meg noe nytt av denne boken også. Det er ganske fantastisk det der. Man skal ikke undervurdere bøker uansett hvilken alder de er laget for! Dette er jo åpenbart en bok for de tidlig krigsinteresserte som ønsker å lære mer om denne diktatoren som kostet så mange mennesker livet. Jeg finner Hitler fasinerende selv om han gjorde utrolig mange forferdelige ting. Tenk at bare én mann kan få med seg så mange mennesker og starte en hel verdenskrig selv om det også er andre faktorer som spiller inn…Det er ganske sykt. Les og lær som de sier i Leseløvebøkene. Noe får man alltid ut av å lese en bok!

Utgitt: 2006

Sjanger: Biografi

Tema: Nazi-Tyskland, hverdagsliv

– The Book Reader

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s