Hestehviskeren – Nicholas Evans

Hei og hopp!

Det er en liten stund siden jeg har skrevet om hester. I dag tenkte jeg at jeg skulle ta for meg en av de største utgivelsene om hest i skjønnlitteratur som noen gang er skrevet; Hestehviskeren eler på engelsk; The Horse Whisperer. Skrevet av Nicholas Evans og brakt til live av Touchstone Pictures i 1998. Traileren til filmen ligger under.

Historien følger Grace etter en rideulykke med venninnen Judith og hestene deres Pilgrim og Gulliver. Gulliver og Judith dør begge to i ulykken og Grace blir alvorlig skadet. Pilgrim er ikke bare skadet fysisk, men også kraftig skadet psykisk. Han er redd og urolig for alt rundt seg. Han er en helt annen hest enn hva han var før ulykken og folk blir redde for ham. Noen mener det er best at han blir avlivet. Kan Pilgrim noen gang bli den samme igjen? Grace’s mor, Annie, får høre om en hestehvisker som holder til på en gård i Montana. Hun kontakter ham, men han har ikke tid til å komme til New York for å hjelpe Pilgrim. Annie bestemmer seg da for å laste Pilgrim i hestehenger og kjøre den lange veien til Montana sammen med Grace. Håpet er at hestehviskeren Tom Booker kan hjelpe Pilgrim.

Her er det ikke nok med at storyen er god, men naturen som blir vist i filmen og beskrevet i boken er absolutt fantastisk! Man kan drømme seg bort til paradis i mindre. Historien om forholdet mellom mennesker og hest er ganske fantastisk. Hvor dyrt tillit kan koste når det må gjenoppbygges fra bunn. Det er nettopp det Pilgrim må igjennom. Han må lære seg å stole på mennesker helt på nytt igjen. Dette beviser det faktum at tillit er lett å ødelegge og tar lang tid å bygge opp igjen. I dette tilfelle er det ikke noe Grace har gjort mot Pilgrim, men en ulykke som skadet dem begge. De må jobbe sammen med litt hjelp for å få igjen det de hadde og begge to må jobbe med seg selv før de kan gå sammen. Tom Booker blir en sentral person i det hele.

Som hestemenneske selv så kjenner jeg at dette er jo en slags «prinsessehistorie» for hestejenter. Starten er fæl, men det blir til slutt en reise som endrer livet til både jente og hest. Det er nok langt på vei en ungdomshistorie og ikke en barnebok, men som andre klassikere så er denne tidløs og går aldri av moten for aldrene den er ment for. Da filmen kom ut i 1998 ble den en kjempesuksess og jeg syns faktisk filmen gjør en god jobb med å leve opp til boka. Her regner jeg med at folk er uenige med meg, men det er helt lov. Det eneste minuset med filmen er at den av og til blir litt langtekkelig, men det er ikke så ikke at det ikke blir gjort opp for i resten av filmen.

Den er tidløs, den er fantastisk, den er eneståend! Hvis du ikke har lest den så har du gått glipp av noe. Kryp under pleddet eller ut i solen (ja, det er utrolig nok sol i Stavanger i dag! Undertegnede går i skjørt!!) og gled deg til et godt stykke skjønnlitterært verk!

Utgitt: 1995

Sjanger: Roman

Tema: Hest, vennskap, kjærlighet

– The Book Reader

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s