Eventyr om en røverdatter

Heihei!

Jeg antar dere har forstått hvilken røverdatter jeg snakker om? Jada, Ronja Røverdatter, brakt til live av Astrid Lindgren i 1981. En historie som fikk meg som liten jente til å ønske at jeg var som Ronja og bare kunne trave rundt i skogen, fange min egen hest og leve blant røvere til jeg vokste opp. En del ideer til rampestreker finnes det vel også i boken. Jeg var nå ikke såå rampete av meg.

Ronja blir født en stormfull natt i Mattisborgen. Faren hennes er røverhøvding til 12 røver som farter rundt i skogene og stjeler fra forbipasserende og sloss mot Borkarøverne. Fra hun er liten traver hun rundt i skogen rundt Mattisborgen. Hun må passe seg for Helvettesgapet, tusser, troll, underjordiske og villvettene. Alt dette holder til i skogen rundt Mattisborgen. Om vinteren får hun ikke lov til å være ute. Ronja får etterhvert en venn. Skalle Per og de andre røverne i borgen er gode venner, men de er ikke på hennes egen alder som hun kan finne på ting med. Ifølge faren hennes så har hun funnet feil type venn og Ronja må stå opp til faren sin for å beholde det vennskapet hun har.

Både boken og filmen er ganske fantastisk. Jeg personlig syns jo villvettene var det skumleste som fantes da jeg var syv år gammel. Filmen måå sees på svensk mener jeg for hvis ikke så mister man mye av konseptet med enkelte uttrykk og kjente fraser og så videre. Boken er godt skrevet og det er fin flyt. Dette er en bok som kan leses på sengekanten som kveldslesning for barn. Det er jo en barnebok tross alt. Egentlig så er den vel ikke forholdsbestemt barn egentlig. Den kan fint leses som voksen hvis man vil hoppe tilbake til barndommen. Ronja finner på mye rart i løpet av historien og som alle andre barn opplever hun det å bli eldre. Hun innser etterhvert at faren hennes ikke gjør det hun trodde han gjorde. Hun gjør sine egne oppdagelser om livet selv om det er et litt annet liv enn det normale mennesker lever. Hun lærer av egen erfaring at det er ting som er farlig og som faktisk kan drepe en hvis en ikke er forsiktig.

Jeg ønsker meg jo alltid en sånn bok som jeg bare kan synke ned i og glemme verden rundt meg for en stund. Det er stort sett derfor jeg leser. Dét og dette med at bøker bringer kunnskap. Jeg blir aldri for gammel for Ronja Røverdatter, ikke de andre bøkene til Astrid Lindgren heller for den saks skyld, men Ronja er i den litt «skumlere» sjangeren som Lindgren skriver. I den andre «enden» så har man jo «Vi på Saltkråkan» som på sitt vis bare er snill og trivelig. Ronja Røverdatter skremmer jo ikke et voksent menneske som vet at vetter og troll ikke finnes. Det finnes jo selvfølgelig de som tror på dette og, men kanskje ikke den allmenne voksne person. Voksen eller barn, Ronja Røverdatter er aldri feil ^.^

Ronja Røverdatter: Ronja Røverdatter – Trailer

Utgitt: 1981

Sjanger: Roman

Tema: Familie, vennskap, selvstendighet

– The Book Reader

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s