Jan Guillou om nordisk vikinghistorie

✰✰✰✰

God kveld godt folk!

Jeg tenkte vi skulle ta oss en tur inn i vikingenes verden i dag og dermed Jan Guillou’s kjente historier om Arn Magnusson. I serien er det tre bøker og det er laget to filmer totalt ut av disse bøkene. Perfekt påsketriologi hvis du ikke ønsker deg krim sammen med kaffen og påskeværet!

Arn Magnusson blir født på gården Ârnes i Vestra Gøtaland i Sverige. Han er yngst av ham og broren Eskil. Han vokser opp som stormannsønn i en tid med urolige tider i Sverige. Som liten havner Arn i en ulykke og forelderene lover Gud at hvis han redder Arn så skal de vie Arn til et liv i Guds tjeneste. Arn overlever og blir oppdratt i klosteren Varheim. Han får en god oppdragelse og treffer en gammel tempelridder fra Det hellige land. Arn blir 17 år og blir sendt hjem fra klosteret. Han havner nå i en verden full av konflikter i forhold til makten i kongedømmet Sverige der familien hans spiller en ganske sentral rolle. Han treffer også Cecilia for første gang og de blir sterkt tiltrukket av hverandre. På denne tiden så skulle kvinnene være jomfurer til de giftet seg, men Arn og Cecilia vil ikke vente. De blir tystet på og blir dømt til 20 års botgjøring. Arn blir sendt til Det hellige land for å føre krig i Guds navn og Cecilie blir dømt til å gjøre bot i Gudhem kloster under en abedisse som ikke kan fordra henne. Det tar rundt 21-22 år før de ser hverandre igjen.

Jeg syns jo denne typen bøker er ganske spennende. Ikke bare fordi det er historiske romaner, men også fordi at det er litt ekstra drama lagt til som en kjærlighetshistorie og en slem abedisse. Ikke alt i bøkene er historisk korrekt, men det er inspirert av steder og hendelser som har vært eller er sanne. Jeg er generelt ganske fasinert av religionshistorie. Jeg er ikke troende kristen, men historien til verdens religioner er ganske fasinerende syns jeg. Mye er dobbeltmoralsk, mye er bra og mye er forferdelig, sånn er det dessverre bare. Jeg liker bøkene godt, av og til er de litt langtekkelige, men som i alle andre gode bøker så må man ha noen rolige partier før man kommer til spenningen! Jeg syns bøkene gir en fantasirik innsikt i livet i den tiden bøkene finner sted. Beskrivelsene er gode og jeg liker veldig godt evnen forfatteren har til å dra med seg leseren sin inn i fortellingen. For de av dere som har sett Kingdom of Heaven med Orlando Bloom så er dette en serie som er i samme sjanger.

Finn kaffen og peisen og kos deg masse med et stykke svensk historie fra mesterforfatteren Jan Guillou!

Utgitt: 1998

Sjanger: Roman

Tema: Vikinger, religion, historie

Utgitt: 1999

Sjanger: Roman

Tema: Vikinger, religion, historie

Utgitt: 2000

Sjanger: Roman

Tema: Vikinger, religion, historie

Arn – The Knight Templar: Arn – The Knight Templar – Trailer

– The Book Reader

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s