Odel – Anne Karin Eldstad

God dag!

Å det vart stille i fjøset! Huff, jaja som borger av Oslo Øst så kan det jo dette noen Vålerengasitater ut av meg. Den reklamen gikk for mange herrens år siden føler jeg. Tror egentlig ikke det er så mange, men anyways! Noen som vet hva å ha odel betyr? Ja, det gjør dere sikkert dere intelligente mennesker. Jeg skal likevel si det. Det å ha odel på noe betyr at man står først i arverekken til å få det. Som for eksempel det å ha odel på en gård, det betyr at man står først i arverekken til å arve gården. Det er nettopp det det handler om i denne boken! Jeg har skrevet et innlegg om bøker av Anne Karin Eldstad tidligere. Da skrev jeg om serien om Julie og du kan finne det innlegget her.

I boken er det to historier som går pararellt. Vi møter først Tori som er odelsjente på gården Lande. Hun vokser opp rundt dyr og gårdsdrift og blir vant til å ta i et tak. Etterhvert som hun vokser til følger vi henne gjennom barndommen, framhaldsskolen, artium og landbrukshøgskolen før hun treffer kjærligheten i sitt liv. Det å være odelsjente er ikke alltid enkelt. Bygda er et hardt sted når man ikke er som alle andre og Tori er ikke som alle andre, hverken som person eller i personlighet.

Boken følger også historien om Halldor. Han vokser opp hos besteforeldrene sine i Sandefjord. Han viser seg å være dyktig i idrett, drar til sjøs, og tar en skikkelig utdannelse. Han møter også kvinnen i sitt liv, og han treffer henne på jobb.

Jeg liker denne boka. Jeg tror det har med å gjøre at jeg liker bonderomantikk. Boken er velskrevet og hvis du liker å sette deg ned med en god bok så er dette boka for deg! Boka følger Tori, hennes barn og barnebarn. Det følger også Norge gjennom forandringer, både på bygd og i by. Handlingen foregår for det meste i Vestfold, men den tar avstikkere til både Trøndelag, Oslo og en snartur til England. Det er en trivelig familiesaga som også gir et veldig godt innblikk i hvordan livet på bygda var og er. Den viser også hvordan man langsomt, men sikker og selv om man ikke alltid vil, blir farget av det miljøet man lever i. Kos dere masse med den!

Utgitt: 2003

Sjanger: Roman

Tema: Gårdsdrift, Norgeshistorie

– The Book Reader

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s