Heidi – Johanna Spyri

Hei!

Nå skal vi langt tilbake i tiden, til 1880. Vi skal møte en av de virkelig store barneklassikerne, nemlig «Heidi».

«Heidi» er fortellingen om den lille jenta med samme navn. Hun er døpt Adelheid, men kalles Heidi til vanlig. Hun har blitt oppdratt av tanten sin i Maienfeld i Sveits og hennes foreldre døde unge og mens hun ennå var liten. Når vi møter Heidi er hun fem år gammel og på vei opp til bestefaren sin sammen med tanten sin Dete. Bestefaren er en gammel grinebiter som bor helt alene på fjellet med de to geitene sine. Han ønsker ikke å ha noe å gjøre med verden og det er ingen som vil ha noe å gjøre med ham heller. Heidi har likevel en effekt på sin bestefar. Hun møter Peter som er sauegjeter for landsbyen og han viser henne fjellene. Han viser henne ørnen som flyr høyt over jorden og han viser henne hvor det er best å la geitene beite. Hun lærer om blomster og hun lærer om vind og vær. Hun møter Peters bestemor som hun blir til stor glede for. Så kommer tanten tilbake og livet er i ferd med å ta en uventet vending for Heidi.

Dette er en så helskjønn bok at man aldri får nok. Hvis man leste den som barn så kan man ikke la vær å lese den når man er voksen og. Boken er herlig og Heidis syn på verden er ganske fantastisk. Johanna Spyri maler et vakkert bilde både av de Sveitsiske alpene, landsbygda og Frankfurt i 1880. Man kan rett og slett ikke annet enn å leve seg inn i det hele. Boken drar fram karaktertrekk ved mennesker som man lett forelsker seg i. Nok en gang er det et barn som utgjør en stor forskjell i noens liv og vi får også være med på Heidis reise. Heidi er et fantastisk lite vesen som gjør alle rundt seg glade. Hun har en helt egen sjarm som bare barn innehar og hun sjarmerer oss helt fra starten av boken. I løpet av boken blir vi også kjent med Klaras noe uvanlige historie og hvordan Heidi har effekt på hennes hverdag og hennes liv. Det er rett og slett en så utrolig velskrevet historie og man elsker den fra start til slutt! Man kan si mye om den, men igjen, jeg må passe meg for spoilers!

Heidi: Heidi – Trailer

Utgitt: 1881

Sjanger: Roman

Tema: Sveits, alpene, familie

– The Book Reader

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s