Fem år og fire uker – så var Norge fritt – Catherine Senje

Hei!

Som dere kanskje ser på bildet av boken så er boka et par år gammel, nærmere bestemt fra 1995.

I boken følger vi en jente fra 7. klasse og hennes familie igjennom krigsårene 1940-1945. Vi treffer henne første gang mens flyalarmen uler 9. april 1940. Mørke skip siger inn fjorden, alarmen uler og etterhvert faller skuddene. Tyskerne angriper en fredlig liten by i fredlige Norge. Hverdagen til vår lille venninne forandrer seg drastisk, men de første månedene er det jo nesten litt spennende. Dette endrer seg rask når rasjonering, blendingsgardiner og påbud/forbud begynner å prege hverdagen. Dette preger alt, hjemme, skolen, fritiden, videre skolegang, venner og familie. Hva skjer videre? Får hun begynne på framhaldsskolen?

Vi blir tatt med på historiske hendinger som vi kjenner oss igjen i. Vi ser dem igjennom et barns øyne og vi treffer på kjente små motstandsprotester som binders i knapphullet og blomst på jakkeslaget. Venninnen vår forstå ikke alltid alt som skjer og hvorfor, men hun forstår at det er krig. Hun treffer tyskere og får se hvordan barn som er barn av nazister blir behandlet. Et barns hverdag i krig er ikke enkelt, og barnas øyne forteller ofte en historie som er sannere enn voksnes.

Jeg leste boken i 2009 og jeg syns den var veldig bra. Du blir ikke skuffet over å lese denne boken. Kos deg!

Utgitt: 1995

Sjanger: Roman

Tema: 2. verdenskrig, samhold

– The Book Reader

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s