Sarahs nøkkel – Tatiana de Rosnay

Hei på en tirsdags snarlig ettermiddag!

Jeg hopper igjen tilbake til min favoritt epoke i historien: 2. verdenskrig. I skrivende stund står professoren min i Metode og prøver å forklare oss litt forskjellig om internettkilder og deres opphav og kilders historiske betydning. Ganske interessant egentlig, han er dyktig til å snakke for seg. Nå byttet han over til lokahistorie gitt. Men nu over til innleggets poeng, dagens bok: Sarahs nøkkel. Mange av dere kjenner kanskje igjen bildet under både fra boka og fra filmen som kom ut i 2010. Filmen fikk forøvrig en score på 7,5 av 10 på IMDb.

Boken har pararelle historier. Den ene handler om Sarah Starzynski, en jødisk 10 år gammel jente som opplever Vel d’hiv (oppsamlingen av franske jøder fra hele Paris i 1942). Sarah, lillebroren og moren blir overrasket av fransk politi hjemme i leiligheten og i et forsøk på å redde broren sin så låser Sarah ham inne i skapet på soverommet deres. Hun lover at hun skal komme tilbake så snart hun kan og gir ham litt vann og en brødskalk så han ikke skal bli sulten. Sarah tror hun og foreldrene kommer tilbake om et par timer, hun forstår ikke at dette er starten på noe hun selv ikke rår over.

Den andre historien vi følger i denne boken dreier seg om Julia Jarmond. Hun er journalist, amerikaner og bosatt i Paris. I forbindelse med 60-årsmarkeringen av deportasjonen av de franske jødene får hun i oppgave å skrive en artikkel om deportasjonen. Hun snubler over historien om Sarah og familien hennes og bestemmer seg for å finne ut hva som skjedde med Sarah.

Jeg syns jo igjen at boka er bedre enn filmen. Jeg syns filmen utelukker enkelte viktige detaljer, men igjen så er ofte boken bedre enn filmen. Boken slukte jeg ganske kjapt og jeg syns den er fantastisk skrevet! Historien om både Sarah og Julia er godt skrevet og nøye gjennomført. Tatiana de Rosnay skriver uttrykksfullt og forteller om en av de svarteste øyeblikkene i fransk historie. I boka og i filmen er det en scene der jødene blir samlet opp utenfor Vélodrome d’hiver (på norsk betyr det Vinter-velodromen). Franske naboer henger ut av vinduene, og en dame uttrykker seg slik: Til pass for dere jødesvin, forsvinn fra våre gater, dere hører ikke hjemme her! Nabo: Hysj, ikke si sånn! Før du vet ordet av det er det vår tur! Dame: Nei, det skjer ikke med oss! Vi er franskmenn! Her får vi klart innsyn i at folk snudde ryggen til venner og naboer, nettopp fordi de var jøder. Det er viktig at folk er klar over at dette skjedde. Det er viktig at folk er klar over at vi mennesker vi er til tider svært egosentriske, i hvert fall når det kommer til å beskytte oss selv og våre kjære.

Tatiana de Rosnay har dessverre blitt som Cecilia Samartin for min del. Jeg leste denne boken og elsket måten hun skrev på, men da jeg leste flere bøker av de Rosnay så ble jeg skuffet. Hun har skrevet bøker som «Huset du elsket» og «Den andre historien». Jeg har bare vært borti «Huset du elsket» og jeg kom meg aldri igjennom. Det gikk bare ikke. Jeg syns det er trist, men sånt skjer jo.

Har du sett filmen eller lest boka? Hva syns du?

Sarahs nøkkel: Sarah’s Key – Trailer

Utgitt: 2006

Sjanger: Roman

Tema: 2. verdenskrig, familie, hemmeligheter

– The Book Reader

Bilderesultat for sarahs nøkkel

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s