Serien om Julie av Anne Karin Eldstad

✩✩✩✩✩✩

Hei!

Bøkene jeg tenkte å fortelle om i dag startet å komme ut i 1993, da kom første boken i serien om «Julie» ut. Bøkenes handling finner sted i tidsrommet fra første til andre verdenskrig. Bøkene om Julie forteller om kvinners plass i samfunnet i tiden bøkene finner sted.

Julie er fra landsbygda i på nord-vest landet og det er også her mesteparten av handlingen finner sted, samt i Kristiansund og Molde. Første gangen vi møter Julie jobber hun som butikkdame og tjenestepike hos kjøpmann Fuglevik. Hun er 18 år, lykkelig, ung og forelsket med hele livet foran seg. Plutselig må Julie flytte hjem igjen og hverdagen tar en brå vending.

Utigtt: 1993

Sjanger: Roman

Tema: Ungdomsliv, familie

I neste bok i serien treffer vi Julie i en tid med mye politisk og sosial uro. Vi er nå på slutten av 1920 årene. Julie møter store belastninger i hverdagen som blant annet dreier seg om andre sentrale familiemedlemmer.

Utgitt: 1995

Sjanger: Roman

Tema: Familie, vennskap, kjærlighet

I bok nr. 3 om Julie så har vi havnet i krigens dager i Norge. Hverdagen til folk er snudd på hodet og ting er uvanlig. Bygdesnakket florerer og alt man sier og gjør kan få store konsekvenser. Likevel er det noen hverdagsting  som aldri endrer seg. I husholdningen hos Julie er det nok som skjer og nok av begivenheter som finner sted. I en ellers mørk hverdag så har fortsatt menneskene hverandre.

Utgitt: 1998

Sjanger: Roman

Tema: Familie, krig, lokalbefolkning

Krigen er over og vi befinner oss på 1960-tallet i den siste boken om Julie. Mye har endret seg for Julie siden bok nr. 3. Ettersom årene drar på så endrer hverdagen seg for Julie og hun opplever å ikke være like ung som hun en gang var. Samfunnet forandrer seg i hurtigere tempo enn før og ting blir både bedre og værre i Norge. Julie bruker mye tid på å følge opp familien sin, men får også litt tid til seg selv.

Utgitt: 2000

Sjanger: Roman

Tema: Pensjonist, familie, vennskap

Jeg har lest serien to ganger og jeg syns den er stadig like fantastisk. Anne Karin Eldstad beskriver miljøet, samfunnet og tiden godt og hun er fantastisk flink til å flette inn kvinnenes situasjon i samfunnet i tidene hun beskriver. «Julie» serien er en historisk romanserie. Vi blir presentert for historiske hendelser som vi kjenner igjen fra norsk historie og på denne måten blir det litt lettere å følge med. Enkeltskjebner farges av tidens samfunnsbilde og det er lærerikt, spennende og morsomt å være leser. Jeg anbefaler veldig at du leser disse bøkene. Jeg tror virkelig ikke du vil angre!

– The Book Reader

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s