The Book Thief – Marcus Zusak

Hei der ute!

Under følger en av de absolutt beste bøkene jeg leste i 2014. Boken kom ut på kino i 2014, men selve boken kom ut i Australia første gang i 2005.

Vi skal til Tyskland i 1939. Det er en fortellerstemme som tar oss med på historien om Liesel Meminger. Fortellerstemmen beskriver tidsperioden som veldig travel for hans egen del. Moren til Liesel vil prøve å omplassere barna sine, men på toget på til Molching dør broren. Han blir begravet ved togskinnene og her finner Liesel sin første bok; «The Grave Digger’s Handbook». Hun tar den med seg til sine nye forsterforeldre, Hans og Rosa Hubermann. Hans er maler og spiller trekkspill, Rosa er nabobarnas skrekk, men under er hun egentlig en ganske myk kvinne. Liesel vender seg til livet i sitt nye nabolag. Hun får seg også en ny venn, Rudy. Disse to blir uadskillelige, både på skolen og ellers. De konkurrerer i alt fra stafettløp til fotball. Rudy er forøvrig nazistenes stjernebilde på barn av den ariske rasen. Etterhvert som Liesel lærer seg å lese på skolen oppdager hun at hun har en egen kjærlighet til bøker. Dette er en kjærlighet hun også deler med fosterfaren sin. Det hele starter for alvor under bokbrenningen i Molching…

Jeg syns denne boka var ufattelig god! Jeg syns også filmen levde overraskende vel opp til sin bokversjon. Fortellerstemmen avslører aldri seg selv, men igjennom boken og ved fortellerstemmenes egen måte å fortelle på så skjønner vi hvem det er. Stemmen gjør seg gjeldende gjennom hele boka. Liesel fremstår som en jente som er livlig og litt sjenert. Hun er smart og hun er ikke redd for å utfordre gutta i det som på den tiden var ansett som guttesport. Hun og Rudy holder sammen og er på mange eventyr sammen. De blir begge preget av tiden de lever i og krigen får direkte innvirkning på begges liv. Det fortelles om bombeangrep, mangel på arbeid og mat. I denne verden av krig og forferdelighet finnes en hverdag for to barn som bare vil være barn.

Måten boken er skrevet på er jo absolutt fantastisk! Jeg var fengslet hele veien og klarte nesten ikke å legge boka fra meg. Jeg leste den på engelsk vel og merke, hvilket jeg vil anbefale tror jeg. Man trenger ikke være interessert i andre verdenskrig for å like denne boken, det er jo selvfølgelig en fordel, men ikke et must vil jeg påstå. Jeg anbefaler den i hvertfall på det sterkeste! Boka passer best for folk i 16 års alderen og oppover vil jeg påstå grunnet at man da kjenner litt til de historiske hendelser som fremkommer som bihendelser boken.

Trailer til filmen: The Book Thief – Trailer

Utgitt: 2005

Sjanger: Roman

Tema: 2. verdenskrig, jøder, bøker

– The Book Reader

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s