Storgården Jellerød – Elin Haugli

✩✩✩✩✩✩

Hei!

I dag er det norsk bonderomantikk fra 1800-tallet som står på planen. Dette er en serie på 9 bøker skrevet av Elin Haugli.

Historien finner sted i området rundt Askim i Østfold. Bøkene handler om Thea og hennes familie og også familien som holder til på bygdas største gård, Jellerød. Theas mor er hore og de fleste folkene i bygda er klar over dette. Thea og de to småbrødrene hennes har dermed forskjellige fedre. Det å vokse opp med en hore som mor er ikke lett og bygdesnakket blir ikke holdt skjult for Thea og brødrene hennes. Barndommen blir ikke lett. Familien til Thea bor litt nedenfor storgården i bygda, Jellerød. Her bor storbonden Paal Martin og hans familie. De har alt man kan ønske seg i verden og barna i huset får en trygg og god oppvekst. Paal Marin har møtt Theas mor før, da han var yngre. Etter hendelsen som utspant seg da så har han dårlig samvittighet og viser Thea og brødrene hennes ekstra vennlighet mens de vokser opp. Dette skal etterhvert vise seg å bli ganske avgjørende for Theas liv.

Det jeg liker med denne serien er jo at den er så kort. Dette er jo det mange kanskje kaller «husmor» litteratur og disse bøkene kan jo strekke seg i det evige og det evige. Denne historien er godt skrevet og er på kun 9 bøker. I serien får vi et innlikk i hvor stygt og utrivelig bygdasamfunnet kunne være før i tiden mot de som ikke var som alle andre i samfunnet. Klasseskillet i bygda kommer også frem i bøkene. Vi får ikke bare innsyn i bygdelivet heller, men boka skrives også fra datidens København og Oslo, eller Kristiania som det het den gangen. Storbylivet beskrives som noe grandiost hvor damene går med stramme kjoleliv og hatter, mens mennene går med stokk og monokkel. Det skrives om manerer og hverdagsliv og det er ganske lett å se forskjell fra da til nå. Høflighetsformer som De og Dem er hyppig brukt. Jeg syns jo dette er litt morsomt jeg da, det å lese om hvordan ting var før. Hvordan de uttrykte seg og hvordan de oppførte seg, hvilke normer som hørte samfunnet til og slike ting. Man ser ganske klart at verden har beveget seg fremover. Jeg tenker at det er litt viktig at dagens ungdommer kjenner til hvordan ting var før for å kjenne til sin egen historie, og litt innblikk i dette får man her.

Historiene mellom livet til Thea og livet på Jellerød går pararellt. Noen ganger får vi to situasjoner fra hver sin kant. Dette hjelper oss å forstå hvordan folk ser ting helt avhengig av hvor i samfunnet de er plassert og dette er jo aktuellt i dag også. Historien er spennende på sin egen hverdagslige måte og man kjenner at man blir dratt med i det som skjer. Jeg leste jo bøkene første gang da jeg var 13-15 år tror jeg og jeg leste dem igjen nå når jeg var 20. Jeg merket jo selvølgelig at det var ting jeg oppfattet som 20åring som jeg ikke oppfattet som 13-15åring, men det er jo så logisk som at jeg hadde hodet til en 13-15åring den gangen. Jeg tror kanskje jeg vil si at du bør være 16-17 år og oppover hvis du skal ha full glede av å lese dem. Bøkene passer for alle aldre over 16-17 forøvrig.

Disse bøkene har gått ut av butikken, men de finnes fortsatt på loppemarkeder, finn.no, biblioteker og bruktbuer.

Utgitt: 2007-2009

Sjanger: Roman

Tema: Gårdsliv, kjærlighet, familie

– The Book Reader

Bilderesultat for storgården jellerød

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s