Den største forbrytelsen – Marte Michelet

Hei!

I dag tar vi nok et dykk ned i den mørke delen av verdens og i dag også Norges historie. Kveldens bok avslører seg i tittelen på innlegget, «Den største forbrytelsen».

Denne boka handler om familien Braude. Sara og Benzel Braude kommer opprinnelig fra Litauen og har jødisk bakgrunn. Tidlig på 1900-tallet flytter de til Norge for å slippe unna antisemittismen som begynner å gjøre seg gjeldende i Litauen. Benzel flytter først og Sara kommer etter. De etablerer seg på Grünerløkka og får fire barn sammen. Vi følger familien i deres hverdagsliv, opp- og nedturer. Ettersom barna vokser og utvikler seg så utvikler også verden seg rundt dem. Hitler kommer til makten i Tyskland i 1933 og antisemittismen finner veien til Norge. Da 2. verdenskrig bryter ut i 1940 begynner livet langsomt, men sikkert å endre seg for de norske jødene. En novemberdag i 1942 står hele familien Braude, utenom sønnen Charles, på Akerskaia i Oslo og forran dem ligger lasteskipet Donau.

Denne boken kom ut i 2014. Den ble nominert til Brageprisen samme år og vant kategorien Sakprosa. Den har fått terningkast seksav VG, Dagbladet, Stavanger Aftenblad, Aftenposten, Vårt Land og Dagens Næringsliv. Grunnen til dette er ikke vanskelig å forstå når man leser boka. Jeg lærte masse av den! Det var mye i denne boken om det norske Holocaust som jeg ikke var klar over. Boken forteller pararelle historier fra Norge, Litauen og fremrykkningen til Den røde armeé når vi kommer frem til krigsårene. Vi møter ikke bare ofrene fra det norske Holocaust, men også gjerningsmennene bak som for eksempel Stian Bech jr. Bech jr. er sønn av en antisemittisk høyesterettsadvokat og for ham blir 2. verdenskrig redningen og undergangen. Denne boken viser oss at nordmenn kanskje ikke var så uskyldige i forbindelse med Holocaust som vi gjerne liker å tro. Norske jøder led også på sine måter her hjemme, alt det vonde foregikk ikke bare i konsentrasjonsleirer, utryddelsesleirer og ghettoene. Det er viktig å huske på midt oppi alt annet som skjedde i Norge i denne perioden.

Jeg syns boken er veldig godt skrevet. Språket er klart og tydelig. Det er sammenheng hele veien og forfatteren legger frem viktig informasjon. Jeg tenkte egentlig ikke over boken som en sakprosabok. Jeg syns det er viktig at folk kan se norske jøders versjon av Holocaust så jeg anbefaler virkelig å lese denne boken! Kan anbefales for lesere fra 18 år og oppover grunnet at det er enkelte scenarioer som kan være litt vel sterke for yngre lesere.

Utgitt: 2014

Sjanger: Sakprosa

Tema: 2. verdenskrig, jøder, Norge

– The Book Reader

Bilderesultat for den største forbrytelsen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s