Liv og død – Kristian Ottosen

Hei!

Ja, er man student så er man student. Hva gjør man som student? Åååå dere er søren meg smarte, man leser naturligvis! Jeg personlig har nå satt meg fore å lese 5-6 bøker for årets hjemmeeksamen og i går ble jeg ferdig med boken det er bilde av under, boken «Liv og Død» av Kristian Ottosen. Nå må jeg kanskje gjøre et lite stopp her og informere dere om at jeg faktisk studerer historie, derfra kommer også denne interessen for 2. verdenskrig.

Kristian Ottosen var fange i Sachsenhausen under 2. verdenskrig. Han jobbet som slave for Nazi-Tyskland under store deler av krigen og overlevde. Han har etter krigen skrevet en hel serie om konsentrasjonsleirene som fantes i Nazi-Tyskland. Igjennom bøkene blir man vitne til mange varme historier om samhold, vennskap og overlevelse igjennom en hard hverdag. Likevel er det lesning som fører med seg en viss innsikt i hvor fælt det faktisk var å sitte i konsentrasjonsleir under krigen. Ottosen døde i 2006, men skrev bøker og manusutkast til flere bøker. Bøkene listet under er nok hans mest kjente:
  • Natt og tåke: Historien om Natzweiler-fangene (1989)
  • Liv og død; Historien om Sachsenhausen-fangene (1990)
  • Kvinneleiren: Historien om Ravensbrück-fangene (1991)
  • Festskrift for Ivar Mathisen på 70-års dagen 23.9.1991 (red., 1991)
  • Bak lås og slå: Historien om norske kvinner og menn i Hitlers fengsler og tukthus (1993)
  • I slik en natt: Historien om deportasjonen av jøder fra Norge (1994)
  • Ingen nåde: Historien om nordmenn i japansk fangenskap (1996)
  • Nasjonalhjelpen: Et lys i mørket (1997)
  • Redningen: Veien ut av fangenskapet våren 1945 (1997)

Til hjemmeeksamenen min skal jeg lese «Natt og tåke» og «Liv og død». Sistnevnte fullførte jeg i går kveld. Jeg har valgt å fokusere på forskjellen mellom jøder og NN (Nacht und Nebel) -fangene. Nacht und Nebel fangene var politiske fanger som var ansett som en fare for Nazi-Tyskland. De ble i løpet av krigen sendt til egne leire for å arbeide seg selv i hjel. De skulle forsvinne i nattens mulm og mørke. «Nacht und nebel» betyr nettop natt og tåke.

«Liv og død» kan oppfattes som litt rotete og forvirrende, men det er fordi boka ikke alltid er skrevet i kronologisk rekkefølge. Forfatteren er likevel flink til å referere til seg selv fra tidligere i boka, hvilket hjelper. Det er helt klart ikke en bok du leser når du halvsover, da går du glipp av mye. Jeg likte boka veldig godt, jeg tror det har noe med å gjøre at jeg vet at det er en primærkilde. Den er skrevet av en fysisk, norsk person som var der og overlevde krigen. På denne måten får vi skildret spesielle hverdagsepisoder som man kanskje ikke hadde blitt fortalt ellers. Kapittlene er forholdsvis korte og de går rett på sak med forklaring og det hele. Mange kjente navn nevnes i boka, blandt annet Arnulf Øverland og Einar Gerhardsen. Noen norske personer hører man om flere ganger i løpet av boken, mens andre bare blir nevnt.

Boka forteller ikke bare om norske fanger i Sachsenhausen, men også om engelske, tyske, tjekkiske, polske, russere og alle de andre nasjonalitetene som var der. Boka forteller i ærlige trekk den nedverdigelsen og de grusomme forholdene fangene måtte leve under. Boka tar for seg Sachsenhausens historie fra leiren blir bygget til Den røde armé kommer stormende fra øst. Den forteller også litt om hva som ble av leiren etter at krigen sluttet. Den forteller også om utekommandoene som hørte til leiren.

Det er masse info på 320 sider, men hvis du interesserer deg for dette så er det nok en bok du gjerne vil lese! Boka passer godt for lesere over 18 år grunnet at en del av skrivingen er ganske tøff. Jeg tenkte jeg skulle legge ut de andre bøkene jeg leser til eksamen etterhver. Jeg må bare lese dem først, hehe.

Utgitt: 1990

Sjanger: Sakprosa

Tema: 2. verdenskrig,

– The Book Reader

Bilderesultat for liv og død kristian ottosen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s